Met deze drie tips maak je van remote werken een succes

Profielfoto van Wouter Brem
Wouter Brem
29 november 2022
Clock 5 min

Je hoort mensen regelmatig over werken in het buitenland, maar het daadwerkelijk doen, dat is vaak een tweede. Wat moet je allemaal regelen en waar moet je aan denken? Collega Wouter geeft drie tips die je helpen om in het buitenland net zo te werken alsof je naast je collega’s op kantoor zit.

Mijn naam is Wouter, ik werk zo’n zes jaar bij Voys en dat doe ik lang niet altijd op kantoor of vanuit huis. Een paar keer per jaar werk ik vanuit het buitenland. Zo deed ik dat onlangs in Barcelona en Budapest. Inmiddels weet ik precies wat ik nodig heb om ook in het buitenland comfortabel mijn werk te kunnen doen. Ik deel drie handige tips die je helpen om van remote werken een succes te maken.

Tip 1: Kies een geschikte locatie

Wil je weten wat een biertje in het land van bestemming kost, of de WiFi een beetje oké is en of het een veilige locatie is? De website Nomadlist geeft je de antwoorden op deze vragen en meer. Mijn belangrijkste tip is: probeer zoveel mogelijk in dezelfde tijdzone te werken als je collega’s. Wil je hier van afwijken? Kies dan voor een locatie die ten oosten van Nederland ligt, op die manier begin je wat eerder met werken dan je collega’s en zo loop je op de zaken vooruit. Liever een uurtje eerder beginnen, dan de hele dag achter de feiten aanlopen.

Werken in een accommodatie

Nu je je bestemming hebt gekozen, is het tijd om een geschikte accommodatie te vinden. Het is handig om een verblijf te kiezen waar je een goede werkplek kunt realiseren. Misschien is het nodig om het een en ander te verplaatsen in je accommodatie. Maak voordat je met spullen gaat slepen wel een foto van hoe de inrichting eruit zag. Zo zorg je ervoor dat je je verblijf precies zo kunt achterlaten als dat je het aantrof.

Terug naar die goede werkplek: een goede stoel doet wonderen. Je kunt bij AirBnB tegenwoordig filteren op ‘dedicated workspace’, handig! Toch is het belangrijk om de foto’s te checken. Zie je alleen houten inklapstoeltjes staan? Dan is het slim om even verder te kijken. Daarnaast is het belangrijk om een goede internetverbinding te hebben. Je kunt de verhuurder vragen om een speedtest te doen om de internetsnelheid te checken.

Werken in een co-working space

Heb je niet genoeg ruimte in je appartement om te werken of is het internet niet zo goed, dan kun je kiezen voor een co-working space. Die heb je overal ter wereld en vaak betaal je per dag een bedrag om er te mogen werken. Het internet is er meestal snel, de sfeer is goed en werkende mensen om je heen hebben is behoorlijk motiverend. Op Nomadlist vind je per locatie een lijst met co-working spaces.

Goed om te weten: Google en veel andere websites passen de taalinstellingen aan aan het land waar je verblijft. Begrijp je die taal niet goed? Dan is een oplossing om een VPN-verbinding te gebruiken. Dat is ook direct een verstandige privacykeuze.

Tip 2: Pak de juiste dingen in

Nu je een bestemming en een werkplek hebt uitgekozen, is het tijd om je spullen in te pakken. Ik kan niet in je kledingkast kijken, maar ik kan je wel een paar tips geven die jouw verblijf in het buitenland zo comfortabel mogelijk maken.

  • Reis met alleen handbagage. Dit scheelt veel tijd op het vliegveld, tijd die je beter anders kunt besteden. Daarnaast komt het er vaak op neer dat je met een grote koffer veel te veel meeneemt.
  • Zorg voor een ergonomische werkplek. Een dag of twee achter je laptop werken kan, maar na een paar dagen voel je dit in je nek en schouders. Om langdurende klachten te voorkomen is het handig om een laptopstandaard mee te nemen. Ik kan de Roost Laptop Stand of een Nexstand aanraden. Vergeet ook niet om een muis en toetsenbord in je handbagagekoffer te stoppen.
  • Overweeg een tweede scherm mee te nemen. Nee, dan bedoel ik niet zo’n grote monitor, een iPad is bijvoorbeeld een goede optie als je een MacBook hebt. Ook bestaan er compacte, mobiele monitoren die je via USB-C kunt aansluiten op je laptop.
  • Neem een stekkerblok mee. Je kent het euvel wel: stopcontacten zitten op onhandige plekken. Een stekkerblok zorgt voor dat metertje extra zodat jij de werkplek kunt kiezen die jij wilt. Ook maak je er vaak vrienden mee op luchthavens.
  • Nog een wij-van-wc-eend-tip: neem een zakelijk telefoonnummer (bij Voys natuurlijk). Je regelt je bereikbaarheid gemakkelijk via de smartphone app of de browser-based webphone. Zo hebben jouw klanten niet door dat je in de zon van een espresso zit te genieten.

Tip 3: Wees flexibel

De laatste tip: probeer zo flexibel mogelijk te zijn. Zeg bijvoorbeeld tegen een collega: ‘ik bel je in de ochtend’, in plaats van ‘ik bel je om tien uur’. Zo houd je er rekening mee dat dingen anders kunnen lopen en dat is oké. Met een flexibele houding kom je verder en stel je niemand teleur. Wat mij goed bevalt als ik vanuit het buitenland werk, is om veel ‘deep work’ te doen, werk dat nogal wat concentratie vergt. Ik probeer dan ook om het aantal meetings tot een minimum te beperken.

Vanuit praktisch oogpunt is het handig om er rekening mee te houden dat cultuurverschillen je planning overhoop kunnen gooien. Probeer in Spanje maar eens stipt om 12:00 uur buiten de deur te gaan lunchen. Lang verhaal kort: de kans is groot dat je werkdag er in het buitenland anders uitziet dan je gewend bent. Pas je werk en dagindeling daarop aan en zorg dat je collega’s op de hoogte zijn.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Zie je alsnog beren op de weg? Begin dan klein. Werk een dagje op een andere werkplek dan dat je gewend bent, in een koffietentje of op een flexwerkplek. Naar de andere kant van de wereld vliegen kan altijd nog.

Heb je een onmisbare tip die ik ben vergeten te noemen? Deel die vooral, bijvoorbeeld op onze socials. Ik ben benieuwd!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Informatie delen met collega’s: 5 tips voor ijzersterke interne communicatie

Van 10 juli 2024

Informatie delen met collega’s: 5 tips voor ijzersterke interne communicatie

Lees verder Arrow right
Digitale Fitheid #5: Persoonlijke groei met behulp van technologie

Van 8 maart 2022

Digitale Fitheid #5: Persoonlijke groei met behulp van technologie

Lees verder Arrow right