Framework: de perfecte laptop voor zakelijk gebruik?

auteursafbeelding
Mark Vletter
23 oktober 2022 Clock 6 min

Waar desktopcomputers eenvoudig te repareren en te upgraden zijn, is dit voor laptops altijd ingewikkeld geweest. Ondanks de snelle technologische vooruitgang is het gemak waarmee je laptops kunt repareren zelfs achteruit gegaan.

Onderdelen worden vaak vastgelijmd in plaats van vastgeschroefd en sommige bedrijven maken het voor derde partijen erg moeilijk om reparaties uit te voeren. Als je beweert dat je als hardwaremaker CO2 neutraal wilt worden, dan moeten je apparaten ook eenvoudig te repareren zijn. Ja, ik kijk naar jullie, Apple en Microsoft.

Er is één bedrijf dat probeert de zaken op te schudden. Het heet Framework, en belooft een lichte, krachtige 13,5″ notebook die ontworpen is om lang mee te gaan en die volledig te upgraden is. We bestelden er één om te zien of het de standaard Windows/Linux laptop voor Voys kan worden. Kan het aan onze wensen voldoen?

Het Framework bestelproces

De laptop wordt in batches geproduceerd, wij bestelden onze Framework op 22 juni 2022. Je hebt twee opties als je de laptop bestelt:

 1. Je kiest uit drie standaardconfiguraties, van een basis setup tot een high-end business-georiënteerde setup.
 2. Je configureert en bouwt de laptop helemaal zelf.

De laptop zelf configureren

Wij gingen voor het zelf configureren en bouwen. We kozen voor een 12e generatie i7 processor van Intel met 16Gb geheugen en 500Gb snelle opslag. Je bent overigens niet verplicht het geheugen en de opslag bij Framework te kopen. Je kunt ervoor kiezen deze ergens anders te bestellen, wat vaak voordeliger is.

Framework poort (of module) selectie

Verder kun je kiezen:

 • of (en zo ja welk) besturingssysteem (OS) je wilt,
 • of je een voedingsadapter wilt en tenslotte
 • kies je nog iets speciaals.

Je kunt namelijk de poorten kiezen die de standaard worden op jouw Framework! Dit is één van de zaken die Framework uniek maakt. Je hebt vier slots in de laptop die een brede selectie poorten kunnen herbergen, die ze modules noemen. Je kunt deze modules zelf selecteren, en je kunt ze op elk moment verwisselen.

Heb je bijvoorbeeld een creatief beroep waarvoor je een SD-kaart lezer nodig hebt, dan heeft Framework die voor je. Ben je een IT-specialist en wil je een netwerkpoort, dan heeft Framework daar een module voor. En als je twee USB type C, een type A en een HDMI-kaart wilt, dan zijn dat de modules die je kiest.

And now we wait…

Nadat je de Framework helemaal naar wens hebt samengesteld en hebt besteld… is het wachten. Het duurde bij ons vier maanden voordat de laptop aankwam. Dat is lang, maar dit kwam onder meer door het feit dat het de eerste partij 12e generatie i7 Framework laptops is. Ze zullen de levertijd echter wel enorm moeten verkorten om concurrerend te zijn, dit is iets waar ze aan werken.

Een tweede probleem waar we tegenaan liepen was het feit dat onze bon niet inclusief BTW was. Het kostte een paar e-mails heen en weer om dit op te lossen, maar dit had eigenlijk gewoon de standaard moeten zijn.

De twee belangrijke redenen om een Framework laptop te kopen

Framework kan worden gerepareerd en aangepast

De eerste reden is dat Framework zo extreem reparabel en aanpasbaar is. Hierdoor gaat de laptop langer mee, wat geweldig is in een tijd waarin E-waste toeneemt. Voor mij is dit al reden genoeg om voor de Framework laptop te gaan.

Een Framework is kosteneffectief

De tweede reden om deze laptop te kopen zijn de economische aspecten. Als je bereid bent om de laptop zelf te bouwen en de meeste onderdelen zelf te kopen, is dit een zeer goed geprijsde laptop.

Een Dell XPS laptop met dezelfde processor, 16Gb of geheugen, 512Gb opslagruimte, een 13,4″ scherm en Windows 11 Pro kost je zo’n € 1765,55.

Een Framework met i7 krijgt een basisprijs van € 1.339,-, waarbij opslag en geheugen te vinden zijn voor € 95,- en € 65,-. Windows 11 Pro zal je ongeveer € 150,- kosten. De modules kosten gemiddeld zo’n € 60,-, een voedingsadapter en USB C kabel zo’n € 50,-. Hiermee komen de totale kosten op € 1760,- uit. Framework is dus, ondanks dat het een nieuwe speler is en de laptop reparabel is, geen duurder apparaat.

Wat de Framework echter vooral kosteneffectief maakt is zijn levensduur. Deze is simpelweg langer door de upgradebaarheid, repareerbaarheid, en de verwisselbare modules wanneer een machine van gebruiker wisselt.

De Framework laptop zelf

Het bouwen van de Framework laptop

Het bouwen van de laptop is eenvoudig en duurt minder dan 20 minuten. De manier waarop hij in elkaar zit is slim en duurzaam. Ik had een ‘wow’-moment toen ik de machine openmaakte. We hebben complete MacBooks moeten vervangen omdat schermen kapot waren en reparaties te duur waren. Dat voelde als een pure verspilling. Met Framework kun je alles repareren, upgraden en vervangen. Zo moeten laptops gebouwd worden!

Framework bij dagelijks gebruik

Dan rest de vraag: hoe is het om de laptop te gebruiken? Nou… het is een laptop. Het toetsenbord is goed met een behoorlijke travel, maar ze is een beetje papperig. Het trackpad is OK. De vingerafdruklezer is aanwezig en werkt.

Het feit dat je de perfecte set poorten kunt selecteren is echt handig, waar ik graag modules zou hebben die één USB C & USB C-poort bevat, of twee USB C-poorten herbergen. Momenteel heeft iedere Framework module één poort.

De laptop heeft fysieke knoppen om de microfoon en de camera uit te schakelen, wat bijdraagt aan de privacy. Ze zijn niet de makkelijkste om aan en uit te zetten, maar dat is niet iets om over te vallen. De camera is helemaal niet slecht en produceert een scherp beeld met een hoge resolutie van 1080p bij 60 beelden per seconde.

De batterijduur is OK, niet geweldig, en het scherm is glanzender dan ik zou willen. Ik geef de voorkeur aan een mat privacy-scherm op mijn laptop. Het scherm is erg helder en heeft een goed contrast, maar de kleurweergave en kalibratie zijn niet zo goed. De ventilatoren worden af en toe luid, vooral wanneer ik foto’s bewerk, maar ik hoor ze nauwelijks bij gemiddeld gebruik. Het scharnier kan met één vinger worden geopend, maar zit naar mijn smaak iets te los waardoor het scherm trilt als je het in de auto gebruikt.

Het enige wat ik écht mis is een time-out op de schermverlichting. Je moet de achtergrondverlichting handmatig in- of uitschakelen. Ik zou willen dat dit zelf dimt na – laten we zeggen – 30 seconden en weer inschakelt als je het toetsenbord of de trackpad aanraakt.

De i7 in combinatie met de snelle opslag maakt de laptop snel, en de machine is verrassend licht met een gewicht met 1,3 kg. Nou moet ik zeggen dat mijn standaard laptop nogal zwaar is, wat het contrast nog groter maakt.

Samenvattend de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

 • Fysieke knoppen voor de microfoon en webcam
 • Solide webcamprestaties
 • Snelle machine voor een redelijke prijs als je hem zelf bouwt
 • Ultra reparabel en upgradebaar
 • Poortkeuze naar wens
 • Solide bouwkwaliteit, met een premium gevoel voor een reparabele laptop
 • Helder scherm met goed contrast

Nadelen

 • Het scherm is glanzend en niet zo goed gekalibreerd
 • Het scharnier van het scherm wiebelt te veel naar mijn zin
 • Geen time-out op de achtergrondverlichting van het toetsenbord
 • OK trackpad
 • De batterijduur is niet geweldig
 • Het huidige bestelproces duurt lang

Moet je Frameworks kopen voor jouw organisatie?

Dan de conclusie: moet je bedrijf overstappen op Framework laptops? Om eerlijk te zijn: ja, dat is gewoon een heel goed idee.

Elk bedrijf dat iets geeft om het milieu of privacy zal de laptop geweldig vinden.

Elke IT-afdeling zal in de wolken zijn met de repareerbaarheid van de laptop en het feit dat ze de poorten en de standaard hardwareconfiguratie kunnen controleren.

Elke gebruiker zal blij zijn met de poortkeuze en de hardwareknoppen voor de camera en de microfoon.

Dus de vraag is eigenlijk: waarom niet? Het enige antwoord dat ik daarop kan bedenken is wanneer je per se macOS wilt, of een zeer krachtige grafische kaart nodig hebt voor werk of gaming.

Aangezien voor de meeste bedrijven geen van beide standaard is, zou een Framework laptop rustig de standaard mogen zijn.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 15 november 2022

Deze 7 lessen leer je van Amazon-boek ‘Working Backwards’