Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

auteursafbeelding
Mark Vletter
25 januari 2023 Clock 11 min

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: stop met het gebruiken van de ingebouwde laptopmicrofoon tijdens vergaderingen en videogesprekken.

Slechte geluidskwaliteit is één van de vervelendste problemen tijdens een (video)gesprek. Je hebt er zelf meestal geen last van, maar jouw gesprekspartner(s) wel. Gelukkig is dit probleem eenvoudig te verhelpen met een goede headset.

De populairste koptelefoons en oordopjes om mee te bellen heb ik getest. Hoor je weleens van iemand dat je audiokwaliteit niet zo goed is of ervaar je dit zelf? Lees dan vooral verder.

Ik heb de headsets getest in de drie belangrijkste omgevingen:

 • De thuiswerkplek
 • Het kantoor waar ook je collega’s werken en waar omgevingsgeluiden zijn
 • Onderweg

De meestverkochte oordopjes van 2022 zijn de Apple AirPods Pro 2. Ik ga kijken hoe die het opnemen tegen de concurrentie en welke headset als winnaar uit de bus komt.

Geteste headsets

De volgende apparaten heb ik getest:

 • Apple Airpods Pro, tweede generatie
 • EarFun Free Pro 2
 • KZ ZSN PRO
 • PALOVUE Lightning
 • Soundcore van Anker Life P3
 • ULIX RIDER
 • RØDE NT-USB
 • Unbranded USB-C koptelefoon
 • Bose 700

Sommige van deze headsets hebben Environmental Noise Cancellation (ENC) of Active Noise Cancellation (ANC). Beide opties bieden noise cancellation, maar er zit een verschil in de manier waarop de headsets het geluid filteren. ENC filtert het omgevingsgeluid dat je microfoon binnenkomt. ANC filtert het geluid dat je oren binnenkomt.

Beste headset voor bellen op je thuiskantoor

Voor op je thuiswerkplek is de beste optie een externe microfoon. Sommige webcams hebben er misschien een ingebouwd, maar het is beter om die microfoon niet te gebruiken. Werk je veel vanuit huis? Dan is een externe microfoon de beste oplossing. Ik heb gekozen voor de Røde NT-USB.

Je kunt de Røde combineren met de luidsprekers van je monitor omdat de microfoon richtinggevoelig is. Op camera zie je geen koptelefoon, omdat je die niet draagt. Daarnaast is de geluidskwaliteit fantastisch. Omdat er bij mij vaak andere mensen in huis zijn, sluit ik toch meestal bedrade oordopjes aan op de Røde. De microfoon heeft een functie waarbij je je eigen stem hoort via de oordopjes, waardoor je zachter praat.

De Røde-microfoon is geweldig voor mijn thuiswerkplek, maar ik sleep ‘m liever niet mee naar kantoor. Daarnaast is het een dure oplossing.

De Røde-microfoon.

Beste headsets voor bellen op kantoor

Als ik op kantoor moet bellen, dan probeer ik een rustige plek te vinden. Daarnaast heb ik in deze omgeving iets nodig wat ik gemakkelijk mee kan nemen en achtergrondgeluiden op kantoor wegfiltert. Gebruik je Apple devices? Dan is de tweede generatie AirPods Pro een geweldige optie. En dat is maar goed ook voor de 300 euro die je ervoor betaalt. Voor dat geld (en minder) zijn er een heleboel andere opties. Op scarbir.com vind je allerlei koptelefoons voor elk budget. Zoek je een headset voor op kantoor? Dan heb je oordopjes met Environmental Noise Cancellation nodig.

EarFun en Soundcore zijn populaire merken op het gebied van Bluetooth-oordopjes en beide bieden mooie oplossingen onder de 100 euro. Ik testte de Soundcore Life P3 die ik bestelde voor 60 euro en de EarFun Free Pro 2 waarvoor ik 90 euro betaalde.

Ik heb ook vier paar bedrade oordopjes besteld:

 • Twee met een jack-plug
 • Eén met USB-C
 • Eén met een lightning connector

Nadat ik de opties op kantoor heb getest, is de Soundcore de beste Bluetooth-oplossing. Die wordt echter wel overtroffen door de USB-C oordopjes.

Pro-tip: zet Active Noise Cancellation (ANC) uit tijdens een gesprek. Als je je eigen stem kunt horen, praat je veel minder hard. Hier maak je je collega’s blij mee. Met de Soundcore kun je tijdens het bellen niet wisselen tussen ruisonderdrukkende functies, dat is iets om rekening mee te houden.

Nu ik de twee binnenscenario’s heb getest: thuis en op kantoor, is het tijd om naar buiten te gaan. Hoe doen deze headsets het buiten als er wind staat?

Beste headsets voor onderweg

Ik houd van bellen als ik onderweg ben, vooral als het een één-op-één gesprek is. Ik maak vaak een wandeling tijdens gesprekken die de diepte in gaan. Als fysiek samen wandelen niet kan, dan is praten en wandelen tijdens een telefoongesprek de beste optie. Uit onderzoek blijkt dat het goed is voor de diepgang van je gesprek omdat je beter luistert dan bij een videogesprek, daardoor maak je op een dieper niveau contact. In deze context geldt dus: bellen > videobellen.

Van alle oordopjes die ik heb getest, gaan de Soundcore en de ULIX RIDER 30 het beste om met wind.

Hoe klinken deze headsets?

Als het gaat om muziekkwaliteit, dan heb ik een lang en een kort antwoord op deze vraag.

Het lange verhaal: Bluetooth-audiokwaliteit is slecht en hiervoor mag je Apple de schuld geven

Apple maakte een commercieel zeer slimme zet toen het bedrijf de hoofdtelefoonaansluiting uit iPhones verwijderde. Ze hebben in feite de markt voor draadloze koptelefoons gecreëerd en hun aandeel in deze markt is 34 procent. Dat betekent dat Apple in 2021 alleen al aan de verkoop van AirPods 12 miljard dollar heeft verdiend. Dat doen ze slim.

Maar voor audiokwaliteit is Bluetooth niet de beste optie. Bluetooth is een draadloos protocol en hoe hoger de audiokwaliteit, hoe groter het audiobestand. Grotere audiobestanden vragen om meer bandbreedte en Bluetooth heeft daar niet veel van. Dat is ook de reden waarom het geluid soms wegvalt als je in gesprek bent: de bandbreedte moet dan worden gedeeld en wordt dus gehalveerd. Om de beschikbare Bluetooth-bandbreedte optimaal te benutten, gebruiken bedrijven codecs om de bestanden te comprimeren met behoud van zoveel mogelijk audiokwaliteit. Populaire codecs zijn:

 • AAC met maximaal 250 kilobits per seconde (kbps)
 • SBC op maximaal 345 kbps
 • aptX met een constante 352 kbps
 • aptX HD met een gegevenssnelheid van 576 kbps
 • LDAC met 330, 660 of 990 kbps, afhankelijk van wat je telefoon beslist: 990 kbps voor geluidskwaliteit of voor 330 kbps betrouwbaarheid van de verbinding.

Waarom zei ik dat je Apple de schuld mag geven van slechte geluidskwaliteit? Ze ondersteunen alleen AAC, de slechtste codec.

Misschien vraag je je af: waarom zou ik dan betalen voor lossless audio van hoge kwaliteit als ik een Apple Bluetooth-hoofdtelefoon gebruik? Mijn eerlijke antwoord is: dat moet je niet doen.

Als je wilt genieten van muziek, dan heb je een smartphone van een ander merk dan Apple nodig en oordopjes die hoogwaardige codecs ondersteunen. Daarnaast is het goed om je Spotify-instellingen aan te passen zodat je naar hoogwaardige audio luistert. Oke, je kunt trouwens niet uitsluitend Apple de schuld geven, want de draadloze oordopjes die ik heb getest ondersteunen allemaal slechts AAC: zelfs de dure Bose 700 ondersteunt alleen AAC en SBC.

De bedrade hoofdtelefoons die ik heb getest vertellen een heel ander verhaal. Dat brengt me bij het korte antwoord.

Het korte verhaal: voor audiokwaliteit kies je voor bedraad en kijk je naar KZ

Het korte antwoord is dat je voor de beste audiokwaliteit de bedrade KZ ZSN PRO wilt gebruiken.

Voor slechts 25 euro krijg je een verbazingwekkend goede geluidskwaliteit. Door deze koptelefoon heb ik het plezier in muziek luisteren herontdekt. De kwaliteit van het geluid is afhankelijk van de kwaliteit van de audiouitgang van de jack-poort. Mijn Android-telefoon met een Qualcomm 888 chip heeft een hoge geluidskwaliteit (384 kHz/32 bit). Samen vormen de telefoon en de KZ ZSN PRO een perfect paar. Ben je bereid wat meer uit te geven? Dan is de KZ ZS10 PRO nog beter. Die kost je wel 50 euro, twee keer de prijs van de ZSN PRO.

Het is goed om te weten dat de iPhone ook een ingebouwde digitaal-naar-analoog-omzetter heeft die tot 24-bit/48 kHz lossless audio ondersteunt. Dus heb je een iPhone en wil je geweldige audiokwaliteit, gebruik dan een Lightning-naar-3,5 mm-koptelefoonaansluiting-adapter.

De KZ ZSN PRO.

Overall: hoe presteren de geteste koptelefoons in vergelijking met de Apple AirPods Pro 2?

Van alle headphones die ik heb getest, is de Soundcore van Anker Life P3 de beste Bluetooth-oplossing om thuis, op kantoor of onderweg mee te bellen. Ze klinken een beetje blikkerig in een stille omgeving, maar ze presteren goed op kantoor en geweldig als het buiten waait. Met een nette prijs van 60 euro zijn dit de lichtgewicht draadloze oordopjes die je wilt hebben.

Voor de helft van de prijs is de ULIX RIDER 30 eigenlijk de betere oplossing. Ze presteren beter in een stille omgeving en klinken veel neutraler. In een kantooromgeving zijn ze iets slechter dan de Soundcore, maar buiten presteren ze beter dan de Soundcore. Dit maakt ze de beste keuze.

Er is één gebied waarop de AirPods Pro 2 de rest verslaat, en dat is: het wegfilteren van het geluid om je heen door middel van Active Noise Cancellation. Maar wat ik eerder al zei: staat ANC aan terwijl je belt? Dan ga automatisch harder praten en dat is op kantoor niet zo prettig voor je collega’s.

Mijn favoriete oordopjes zijn de KZ ZSN PRO. Ik was al begonnen met het luisteren naar mijn Bose 700 hoofdtelefoon mét draad vanwege het verschil in geluidskwaliteit, maar de KZ oordopjes hebben me weggeblazen. Voor bellen zijn ze ook niet slecht, alleen de Anker Life P3 is beter voor op kantoor.

Als er één ding dat je meeneemt uit deze review, dan hoop ik dat het dit advies is: stop met het gebruiken van de ingebouwde microfoon van je laptop. Je telefoon is gebouwd om mee te bellen, je laptop niet. Dus het gebruik van een koptelefoon is is een grote stap vooruit voor zowel de mensen met wie je praat als de mensen om je heen. Je hoeft niet eens diep in de buidel te tasten om hen een plezier te doen. En dan kun je ook nog eens het maximale uit je favoriete muziek halen.

Alles op een rij

Hieronder vind je een handig overzicht van mijn bevindingen per headset. Daaronder staat per omgeving welke koptelefoon het beste presteert en welke het minst. Ben je benieuwd hoe de headsets klinken? Ik heb tijdens het testen allerlei opnames gemaakt, die beluister je hier.

Eindstand

 1. ULIX RIDER 30: de beste oplossing
  De ULIX heeft een zeer mooie, neutrale microfoon en presteert goed in een stille omgeving en oké in een kantooromgeving. In een winderige omgeving merk je het omgevingsgeluid nauwelijks, waardoor de ULIX het best uit de test komt.
 2. Soundcore by Anker Life P3: beste waarde draadloze oplossing
  Waar de Soundcore blikkerig klinkt in een stille omgeving, presteert de koptelefoon goed in een kantooromgeving en geweldig in een winderige omgeving. Met een zeer nette prijs van 60 euro zijn dit de draadloze oordopjes om voor te gaan.
 3. KZ ZSN PRO: beste audiokwaliteit (muziek)
  Ongelooflijk goede geluidskwaliteit voor de prijs.
 4. RØDE NT-USB: beste oplossing voor het thuisgebruik
  Vriendelijk op de camera en de beste audiokwaliteit.
 5. Unbranded Anhuicco USB-C: beste goedkope oplossing
  Ongelooflijke prestaties vooral in het gedeelde kantoor met een zeer neutraal geluid voor slechts 16 euro.
 6. Apple AirPods Pro 2: beste ANC, slechte ENC
  Geweldig in het verwijderen van achtergrondgeluid als je naar muziek luistert (ANC). Ik had voor die prijs echter veel betere omgevingsruisonderdrukking verwacht van de microfoon (ENC).

Thuiswerkplek

 1. ++ Rode: Verreweg het meest natuurlijke en complete geluid.
 2. + Unbranded USB-C: Heel mooi en neutraal geluid.
 3. + ULIX RIDER 30: Presteert goed, neutraal geluid.
 4. + KZ ZSN PRO: Mooi, warm geluid.
 5. 0 Bose 700 cable: Een beetje blikkerig, maar duidelijk geluid.
 6. 0 Palovue PV1: Geluid klinkt een beetje te warm en daardoor klinken stemmen minder duidelijk. Ook hoor je hiermee wat achtergrondgeluid.
 7. – Earfun Free pro 2: Warm geluid, maar niet natuurlijk.
 8. – Apple AirPods Pro 2: Minder duidelijk geluid dan de Earfun en klinkt niet natuurlijk.
 9. – Soundcore by Anker Life P3: Klinkt een beetje blikkerig, maar stemmen komen goed over. Het kost wel wat energie om via deze koptelefoon te luisteren.
 10. – – Bose 700 BT: Geluid klinkt erg gedempt.

Kantoor

 1. ++ Unbranded USB C: Je hoort alleen achtergrondgeluiden als je niet praat, en zelfs dan is dat geluid ver weg.
 2. + Soundcore by Anker Life P3: Presteert heel goed. Filtert het achtergrondgeluid als je praat én als je dat niet doet. Je hoort alleen harde geluiden vaag op de achtergrond.
 3. + Bose 700 BT: Klinkt verrassend genoeg beter op kantoor dan op de thuiswerkplek. Filtert achtergrondgeluid goed, maar de Soundcore heeft een fijner geluid.
 4. + ULIX Rider 30: Stemmen klinken duidelijk, achtergrondgeluid hoor je maar zacht.
 5. + KZ ZSN PRO: Stemmen komen goed over, achtergrond geluid is zacht maar wel continu aanwezig.
 6. 0 Bose 700 Cable: Je hoort achtergrondgeluiden, maar zachtjes. Klinkt neutraler dan de AirPods.
 7. 0 Palovue PV1: Klinken ongeveer net zoals de AirPods, maar dan wat natuurlijker.
 8. 0 Apple AirPods Pro 2: Niet slecht, maar minder goed dan de Soundcore Life P3. De geluidskleur is wel mooi. Filtert achtergrondgeluid beter als je stil bent dan als je praat.
 9. 0 Rode: Stemgeluid is duidelijk, maar je hoor achtergrondgeluiden.
 10. – Earfun Free pro 2: Filtert achtergrondgeluiden goed als je stil bent, maar als je praat wordt er een extra filter geactiveerd. Daardoor kost het nogal wat energie om via deze koptelefoon te luisteren.

Buiten als er wind staat

 1. ++ ULIX RIDER 30: Presteert heel goed, je merkt het niet eens als iemand op de fiets zit. Komt in deze omgeving als beste uit de test.
 2. ++ Soundcore by Anker Life P3: Neemt het geluid van de wind goed weg.
 3. + Unbranded USB C: Je hoort de wind, maar stemgeluid komt goed over.
 4. 0 KZ ZSN PRO: Geluid is goed, maar je hoort mensen op de achtergrond.
 5. – Earfun Free pro 2: Niet slecht, maar als je praat, vervaagt je stem. Daarom komt het stemgeluid niet duidelijk over.
 6. – Palovue PV1: Klinkt te gedempt.
 7. – – Apple AirPods Pro 2: Onverstaanbaar.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 15 november 2022

Deze 7 lessen leer je van Amazon-boek ‘Working Backwards’

Van 23 oktober 2022

Framework: de perfecte laptop voor zakelijk gebruik?