Solliciteren bij Voys: De speeddate

auteursafbeelding

Team Voys

25 januari 2018 Clock 4 min

Even kijken.. waar waren we gebleven? O ja! De uitnodiging van Voys om te komen speeddaten. De trouwe lezers onder jullie hebben natuurlijk de vorige blog over solliciteren bij Voys al lang en breed gelezen. Heb je dat niet, dan neem ik je dat natuurlijk niet kwalijk.

We krijgen vaak vragen over hoe ons sollicitatieproces eruit ziet. Dit is anders dan bij de meeste bedrijven omdat we geen managers hebben en zelfsturend zijn. Deze week vertel ik je meer over de speeddate. Hiervoor gebruik ik mijn eigen ervaring die me nog vers in het geheugen zit. Zet je schrap voor deel twee van de blogreeks over solliciteren bij Voys.

De speeddate

Yikes, een speeddate! Van de term alleen al krijg ik de zenuwen. Ik lees verder in de mail dat de speeddate wordt afgetrapt met een uitleg over Voys – onder het genot van een kopje ‘zwart goud’ – en verder bestaat uit 3 onderdelen van elk 20 minuten:

1. De Voys-Match
2. Een kleine opdracht
3. De fit met de rol

Eerst koffie

Vol goede moed stapte ik niet veel later door de schuifdeuren van de Mediacentrale. Ter voorbereiding had ik de Voys-website even goed binnenstebuiten gekeerd en de vacature nog een paar keer grondig doorgelezen. Verder leek het me handig om alvast wat voorbeelden te bedenken van situaties waarin ik ondernemerschap, zelfstandigheid en flexibiliteit liet zien.

Voor ik het wist zat ik met een flinke vissenkom thee voor mijn neus – ik zat in een cafeïnevrije fase – aan tafel met mijn toekomstige directe collega’s. Deze zelfde collega’s hadden destijds mijn inzending voor de vacature beoordeeld. Ik zou deze aftrap samen hebben met één van de andere kandidaten, maar deze was onverwacht verhinderd.

Met z’n allen op speeddate

Ja, je leest het goed. Er was nóg een kandidaat op hetzelfde tijdstip uitgenodigd. Dit was geen fout in de planning, maar juist de bedoeling. Voor de speeddate worden namelijk alle kandidaten tegelijkertijd uitgenodigd. Dit is niet alleen energiezuinig maar ook nog eens efficiënt. Zo hangt de indruk die je achterlaat minder af van het energieniveau van de personen die je tegenover je hebt.

Nadat we ons aan elkaar hadden voorgesteld en ik – zoals verwacht – wat algemene informatie over Voys en de manier waarop ze zijn georganiseerd kreeg, begonnen we aan de eerste date. Met twee collega’s van Voys sneden we het eerste gespreksonderwerp aan: de Voys-match.

De Voys-match

Bij Voys werken we zonder managers, daarom is het heel belangrijk dat er een Voys-fit is. De kandidaat moet er namelijk mee om kunnen dat er weinig kaders zijn en in staat zijn om het voortouw te nemen op zijn eigen expertisegebied. Hiervoor moet de kandidaat ondernemend, zelfstandig en flexibel zijn.

In deze ronde proberen we ook te ontdekken wat de toegevoegde waarde van de kandidaat is aan de cirkel. De vragen gingen dus vooral over ondernemerschap, zelfstandigheid, flexibiliteit en manier van samenwerken.

De opdracht

Na het gesprek over de Voys-match was het tijd voor wat afwisseling. Met een laptop voor mijn neus met een stuk tekst doorspekt met typfouten werd ik achtergelaten in de vergaderruimte. Aan mij de taak om alle typfouten eruit te halen en er een verhaal van te maken waar elke kandidaat van Tien voor Taal jaloers op zou zijn.

Door middel van deze opdracht krijgen de cirkel-leden een beeld bij hoe ik zo’n taak aanvlieg. Handig, want voor het onvervulde rollenpakket is zo’n redigeerklus dagelijkse praktijk. Zo kan een sollicitant voor klantgeluk de opdracht krijgen om een klacht in behandeling te nemen, en een sollicitant voor advies om een product naar keuze te verkopen.

De fit met de rol

De volgende speeddate stond in het teken van mijn specifieke kennis en vaardigheden, oftewel mijn fit met de rol. Bij dit gesprek waren twee directe collega’s aanwezig die goed zicht hebben op de inhoud van de rollen.

In deze ronde gingen de vragen over hoe ik bepaalde vraagstukken in het verleden heb aangepakt en hoe ik dit zou aanpakken in de toekomst. Verder vroegen ze mij het hemd van het lijf over hoe ik van plan ben de beoogde rollen invulling te geven.

Na de rondes van de speeddate was het tijd om de boel netjes af te sluiten. We gingen nabespreken hoe ik het heb ervaren en ik kreeg de ruimte om hen vragen te stellen. Daarna werd me verteld hoe het vervolgproces eruit gaat zien. De volgende stap in het proces was het voltooien van de thuisopdracht.

De thuisopdracht

Nu kan het zijn dat je heel anders presteert onder het toeziend oog van je toekomstige collega’s dan wanneer je comfortabel in je luie stoel in je eigen woonkamer zit. Om deze reden is er de thuisopdracht. Deze opdracht is zo relevant mogelijk voor de rollen die je in de toekomst gaat vervullen.

In mijn geval was de opdracht om een stuk te schrijven die geschikt is voor publicatie op de website van Bloovi. Mijn uiteindelijke inzending was getiteld “Vind de ware Jacob(a) in 4 stappen: personeelswerving is als een nieuwe relatie”. Lijkt het je leuk om deze te lezen? Vooruit dan maar*.

Na zweten op de thuisopdracht volgde kort daarna het verlossende telefoongesprek met de uitnodiging om een dagje mee te lopen. Tijdens de meeloopdag zie je wat er zoal wordt uitgespookt op het kantoor van Voys en kun je alvast proeven van de manier van organiseren.

Benieuwd wat er allemaal gebeurt tijdens de meeloopdag? Je leest het in mijn volgende blog.

Meer weten?

We vertellen je graag meer over solliciteren bij Voys. Zit je nog steeds vol met vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Heeft dit artikel je geprikkeld om ook te komen solliciteren bij Voys? Dat kan, want we zijn op zoek naar een enthousiaste commerciële adviseur! Meer info over de job en hoe te solliciteren vind je op onze vacature pagina.

*ben je van Bloovi en vind je dit stuk zó leuk dat je hem op Bloovi.be wilt publiceren, be my guest 😉