Solliciteren bij Voys: Wat schuilt er achter de “solliciteer nu!”-knop?

auteursafbeelding

Team Voys

30 november 2017 Clock 4 min

Sollicitatiebrief geschreven. CV geüpdate. Beide verstuurd per mail. Yes, uitgenodigd! Na een spannend sollicitatiegesprek met misschien wel je toekomstige manager word je even later gebeld: gelukkig, je mag door naar de volgende ronde. Dit keer krijg je de directeur tegenover je.

Het wordt een pittig gesprek maar je houdt er een goed gevoel aan over. Niet veel later krijg je het verlossende belletje: ze willen je een aanbod doen. Voor je het weet zit je tegenover de HR-adviseur snoeihard te onderhandelen. Na het nodige geven en nemen komen jullie eindelijk tot een overeenkomst. Die avond ga je met je wederhelft op restaurant om dit eens goed te vieren.

Herkenbaar?

Dat is niet zo gek. Bij de meeste organisaties is dit ongeveer hoe het aannemen van een nieuwe collega verloopt. Maar wat als een organisatie geen managers of directie heeft? Wie neemt dan nieuwe collega’s aan? En hoe ziet het proces er dan uit? Voys werkt al jaren zelfsturend en heeft in de tussentijd tientallen nieuwe collega’s aangenomen. Genoeg ervaring dus!

Sterker nog: ikzelf heb kort geleden het sollicitatieproces aan den lijve ondervonden. De komende weken vertel ik jullie hoe dit ging. Bij deze deel één van mijn blogreeks ‘solliciteren bij Voys’.

Voice of Voys

“Is Voys niet wat voor jou?” zegt de persoon waaraan ik mijn loopbaandilemma uit de doeken heb gedaan. Hij giet vervolgens zijn laatste bodempje bier achterover en voegt eraan toe: “daar zoeken ze nog wel eens iemand”.

In één snelle beweging grijp ik naar mijn telefoon en typ ik “Voice” in op Google en ik constateer al snel dat het het geschreven wordt als “Voys”. Een dag later word ik aan mijn zoekopdracht herinnerd en verslind ik de informatie op hun website. Hier word ik wel enthousiast van. Gelukkig, ze zijn op zoek naar iemand: een communicatief wonder. Een blinkende blauwe knop onderaan de pagina met “Solliciteer nu!” trekt mijn aandacht, zal ik het gewoon doen?

Na een paar dagen lef verzamelen, klik ik vastberaden – en een beetje nieuwsgierig – op de blauwe knop. Achter de knop bevinden zich allerlei spannende vragen zoals: wat kenmerkt jou op een goede dag? Even sta ik met mijn mond vol tanden, ik kan me zo snel niet herinneren wanneer ik die vraag ooit eerder heb gehad.

Nadat ik mijn ziel en zaligheid heb achtergelaten achter de blauwe knop, begint het afwachten. Eerst kickt de schaamte in (heb ik dit écht getypt? Wat zullen die lui wel niet van me denken?) en daarna slaat de berusting toe (ik kan er nu toch niks meer aan veranderen).

En zoals dat gaat bij sollicitaties pak je na een tijdje je oude leven weer op en lijkt het na verloop van tijd alsof er niets is gebeurd. En dan, nèt wanneer de ervaring achter in je hoofd dreigt te belanden, verschijnt er een mailtje in je inbox met de vraag of je wilt komen speeddaten. Speeddaten??

Ondertussen bij Voys

“Hoeveel reacties hebben we binnen? Kan niet wachten om te zien wat voor vlees we in de kuip hebben.”
“Even Homerun openen hoor… Yes! 82 reacties. Laat het doorspitten beginnen!”

Homerun – zo heet het sollicitatiesysteem waarvan we gebruik maken. Dit systeem maakt het supermakkelijk voor ons om met meerdere personen kandidaten te selecteren, en voor de kandidaat om alle creativiteit in zijn sollicitatie te gooien. Zo kunnen de kandidaten vrijwel moeiteloos verhalen, video’s en foto’s aan hun sollicitatie toe te voegen. Één ding is niet de bedoeling en dat is dat je even snel je CV en motivatiebrief over de schutting gooit.

Nee, het idee is dat jouw toekomstige collega’s te weten komen wie jij bent en niet hoe goed jij bent in het formeel verwoorden van jouw competenties en ervaringen in een sollicitatiebrief. Daarom krijg je een aantal vragen voorgeschoteld die ervoor dienen om inzicht te geven in wie jij bent als persoon. Deze vragen worden vooraf door jouw toekomstige directe collega’s vastgesteld.

Samen selecteren

Wanneer alle reacties binnen zijn worden de inzendingen doorgenomen. Dit doorspitten gebeurt bij Voys niet door een leidinggevende of de beoordelingsadviescommissie, maar door alle leden van het team. Bij Voys hebben we namelijk überhaupt geen leidinggevenden of hiërarchie. We vinden dat we prima zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onze beslissingen en dit leidt in de praktijk tot een gezonde dosis eigenaarschap.

We vinden het logisch dat de personen in het team het beste kunnen beslissen over de ideale toevoeging. De teamleden nemen daarom de inzendingen onafhankelijk van elkaar door en beoordelen deze. Door deze beoordelingen te combineren ontstaat een korte lijst van geschikte kandidaten. De kandidaten op deze lijst worden vervolgens uitgenodigd voor een speeddate.

Ben je benieuwd wat er tijdens de speeddate gebeurd? Je leest het in de volgende blog.

Meer weten?

We vertellen je graag meer over solliciteren bij Voys. Zit je nog steeds vol met vragen? Stel je vraag dan tijdens één van onze Voys Talks of neem contact op. We zijn heel vaak op zoek naar nieuwe collega’s. Benieuwd of werken bij Voys iets voor jou is? Kijk dan eens op onze vacaturepagina.