Bij Voys geloven we dat de wereld mooier wordt als je je succes deelt met anderen. Daarom vertellen we je graag hoe we impact maakten in 2023: met educatieve activiteiten, duurzame impact, digitale inclusie en internetvrijheid. Niet om onszelf op de borst te kloppen, wel om transparant te zijn en jou misschien zelfs te inspireren.
Al onze initiatieven ontstaan vanuit onze visie op impact maken. Wil je daar meer over weten? Check dan zeker even onze impactpagina.
Leren programmeren, ontdekken hoe het is om als vrouw te werken in de IT of ervaren hoe het is om een dagje de baas te zijn: ook in 2023 kwamen er weer grote groepen jongeren naar ons kantoor om dit zelf te beleven.
Het is voor ons geweldig om ons enthousiasme over technologie en product development met de nieuwe generatie te delen. We hebben een team van collega’s die deze educatieve activiteiten organiseren voor jongeren in de leeftijd van 10-22 jaar.
Omdat we de jongeren, en onszelf, graag blijven uitdagen, voegden we dit jaar een nieuw type programmeerles toe aan het repertoire: werken met een microbit. Deze borden kun je programmeren in drie verschillende talen: Scratch, Python en Javascript. Met lampjes en geluiden geven de borden direct feedback. Hierdoor zijn de lessen interactief.
Voor het project ‘Baas van Morgen’ waren twee jongeren een dag lang de baas bij Voys. Zij dachten met ons mee om onze impact op het klimaat te verminderen.
Het hele jaar door werken we hard om onze CO2-uitstoot te minimaliseren en te compenseren. Maar we beperken onze inspanningen niet alleen tot onszelf. We zetten ons in om ook de wereld om ons heen duurzamer te maken.
Hoe we dat doen?
We hebben een groep collega’s met rollen in de Planeteer-cirkel die werken aan de duurzaamheid van onze organisatie.
Ook zijn we gouden partner van een lokaal bos, Het Koploperbos. Daar hebben we geholpen met het planten van bomen om het bos te vullen. Zelfs een aantal studenten, die bij ons kwamen voor een educatieve activiteit, hielpen mee. Samen hebben we het gehad over onze impact op het klimaat.
Daarnaast hebben we een duurzaam inkoopbeleid opgesteld. Dat helpt collega’s bewust te worden over waar ze dingen kopen, zo steunen we lokale bedrijven. Als collega’s jarig zijn, kiezen ze een boek dat we voor hen kopen in de lokale boekhandel. Het boek wordt ingepakt en op de verjaardagsplank gezet in ons kantoor. Daarna hebben collega’s de keuze om het boek te houden of om het te lezen en terug te brengen. Alle boeken die aan het eind van het jaar nog op de plank staan, worden gedoneerd aan een goed doel.
Ook gaan we anders om met onze bedrijfsauto’s. We hebben collega’s altijd aangemoedigd om waar mogelijk met de fiets of met het ov te gaan. Nu kan iemand die een klant moet bezoeken een auto leasen voor die dag. Dit betekent dat de auto’s alleen worden gebruikt als het nodig is en dat we allemaal twee keer nadenken over hoe we van de ene plek naar de andere komen.
Jaarlijks doneren we 1 procent connectivity tax aan onze stichting 48percent.org, omdat we geloven dat iedereen ter wereld gelijkwaardige toegang tot het internet verdient. Onze stichting werkt samen met lokale projectpartners om de gelijkwaardigheid in de wereld te vergroten. In 2023 liepen er maar liefst 13 projecten, het hoogste aantal ooit!
Een paar voorbeelden:
Dit jaar heeft de stichting bijgedragen aan een project voor Sherpa’s in Nepal. Zij kregen een internetverbinding en leerden meer digitale vaardigheden. Dat hielp ze meer online reclame maken voor toeristische activiteiten in het dorp.
In het Afrikaanse Mphophemeni heeft 48percent.org in samenwerking met partner Isizwe gratis internet voor schoolkinderen gerealiseerd. Deze stap helpt de hele gemeenschap vooruit en geeft kinderen een nieuw toekomstperspectief.
Maar ook in Nederland willen we het verschil maken.
Zo werken we op dit moment aan een project voor digitale inclusie in de gemeente Westerkwartier in Groningen. Hier krijgen 50 gezinnen betaalbare internettoegang, een laptop en de middelen die nodig zijn om digitale vaardigheden op te doen. Met de verschillende maatschappelijke partners testen we of deze regionale aanpak werkt. Als dit een succes blijkt, rollen we het project ook uit in andere Nederlandse gemeenten.
Privacy, veiligheid en de vrijheid om hierin je eigen beslissingen te nemen, dat vinden wij belangrijk. Daarom steunen we elk jaar organisaties die zich richten op digitale kwesties.
Dit jaar steunden we Quad9. Sony Music heeft een rechtszaak aangespannen tegen deze non-profit en wil zo controle krijgen over wat mensen te zien krijgen op internet als ze de Quad9 DNS-server gebruiken.
Daarnaast steunden we Privacy First en Bits of Freedom dit jaar ook weer, twee organisaties waar we ons verbonden mee voelen, omdat we dezelfde waarden delen.
We hebben ook gedeeld wat we doen om ons Freedom-platform extra veilig te maken. Zo hebben we een Bug Bounty-programma opgezet zodat we zwakke plekken in het platform snel vinden en kunnen verhelpen. Natuurlijk betalen we ethische hackers voor de tijd die ze besteden aan het testen van het platform.
Je ziet het: 2023 zat vol initiatieven om meer impact te maken op de wereld. En daar gaan we in 2024 mooi mee door. Zo nemen we op dit moment stappen richting steward ownership om onze missie te bewaken en onze impact ook in de toekomst te waarborgen. Natuurlijk blijven we op zoek naar nieuwe manieren om bij te dragen.
Heb jij een initiatief dat past bij Voys? Of ken je een organisatie die werkt aan het dichten van de digitale kloof en die de hulp van onze stichting 48percent.org goed kan gebruiken? Laat het ons weten via voys.nl/sponsoring.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 6 december 2024
Van 7 december 2023