De beste werklaptops voor 2020

auteursafbeelding
Mark Vletter
1 juli 2020 Clock 8 min

Het is 2020. Misschien ben je toe aan een nieuwe laptop voor je bedrijf of mag je nieuwe hardware uitzoeken die de standaard wordt voor op het werk. Wij volgden techbeurzen, struinden techsites af en testten allerhande nieuwe hardware in de categorieën Chromebooks, Windows-laptops en Apple MacBooks. In deze blog delen we welke laptops volgens ons de beste opties zijn.

Chromebooks

Chromebooks zijn alleen geschikt voor bedrijven die 100% in de cloud werken en dat zijn er gelukkig steeds meer. Let wel: je zit helemaal vast aan het ecosysteem van Google en dat moet je als organisatie natuurlijk wel prettig vinden. We hebben naar consumentenlaptops met Chrome gekeken, omdat het aanbod wat betreft prijs-kwaliteit simpelweg sterker is dan bij de zakelijke varianten.

HP Chromebook X360 14b

De beste optie op dit moment is de HP Chromebook X360 14b (wie verzint die namen). Het is één van de duurdere Chromebook-opties, maar voor zo’n € 480,- per werkplek wel een prima keuze.

Lenovo Chromebook C340-15

De Lenovo Chromebook C340-15 is optie twee, deze is met een prijs van € 580,- precies € 100,- duurder.

Overeenkomsten en verschillen

Beide laptops hebben een backlit keyboard, een touchscreen en zijn ook als tablet te gebruiken. De HP heeft beter geluid en een ventilatorloos ontwerp. De Lenovo heeft een groter scherm (15,6”), een beter toetsenbord inclusief numeriek deel en een snellere processor voor zowel reken- als videokracht. De laptop is daardoor zwaarder en de prijs ervan ligt hoger.

Als het gaat om persoonlijke voorkeur, dan neig ik naar de HP. Beide merken hebben overigens Chromebooks die sec voor de zakelijke markt bedoeld zijn, deze opties kunnen in sommige situaties nog beter passen.

Chromebooks zijn zeer veilig -je hebt geen last van virussen of malware-, ze zijn eenvoudig up-to-date te houden en voor werken in de cloud zijn ze gewoonweg de beste optie.

Sommige mensen -vaak de creatievelingen, de coders en de mensen die de boeken bijhouden- is Chrome OS geen optie, want het installeren van niet-cloudtools lukt je op een Chromebook niet. Is een Chromebook geen optie? Dan blijven Mac of Windows over.

Windows-laptops

Dell XPS 13

Als je het hebt over de Windows-opties dan komen veel mensen uit bij de Dell XPS 13 en zijn grote broer, de Dell XPS 15. Je krijgt veel hardware voor de prijs, alleen wij hebben de afgelopen jaren veel issues gehad met deze laptops. Dat begint bij veel driver-issues, zeker als je de nieuwe generaties koopt op het moment dat ze net op de markt verschijnen. Wat nog veel vervelender is, is dat er veel van onze Dell-laptops na iets meer van een jaar besloten te stoppen met werken. Kies je voor Dell, neem dan extra garantie tot drie jaar. Wij hebben inmiddels besloten niet meer voor de Dell XPS-serie te gaan. Zo heeft Dell een nieuwe generatie XPS 13 voor 2020 aangekondigd en daarin lijkt alles opnieuw ontworpen, dus we zijn heel benieuwd naar de betrouwbaarheid van deze serie.

Lenovo X1 carbon

Het alternatief is voor ons de Lenovo X1 carbon. In een gelijksoortige configuratie is deze laptop vaak net wat duurder dan de Dell, maar je krijgt er een geweldig toetsenbord en betere bouwkwaliteit en robuustheid voor terug. Daarnaast is de drie jaar garantie standaard. Op CES is na de nieuwe Dell XPS ook de achtste generatie van de Lenovo aangekondigd. Wacht nog heel even tot deze generatie van deze laptop in NL uit is als je de meeste ‘bang for buck’ wilt krijgen.

De Lenovo is overigens te krijgen met een privacyscherm, dit heeft weinig effect op de kwaliteit van de weergave en werkt eigenlijk alleen bij lage helderheid.

HP Dragonfly

Een andere optie is de Dragonfly van HP. Die is minder krachtig dan de X1, maar erg portable en heeft -in de juiste configuratie- een zeer lange standby-tijd. Het toetsenbord is stroef, stevig, heeft genoeg weerstand en genoeg travel. Het is na het X1 keyboard één van de fijnste toetsenborden waar ik op getikt heb.

HP maakt ook een aantal gave privacy-opties. Zo heeft de laptop een ingebouwde schuif waarmee je de webcam kunt afsluiten. Een andere optie die je zowel bij Lenovo als bij HP kunt selecteren, is het geïntegreerde privacyscherm dat het lastig maakt om mee te lezen op je scherm. Dit is voornamelijk waardevol voor de treinreiziger of de frequente vlieger. Het scherm werkt bij HP beter dan bij Lenovo, maar heeft meer invloed op de weergavekwaliteit, dus bestel dit alleen als je dit echt noodzakelijk vindt.

Kleine nadelen van de Dragonfly: heb je hem strak in de tas zitten, dan ga je de toetsen van je toetsenbord terugzien op het scherm. Dat moet anno 2020 niet meer kunnen. Verder zitten de aansluitpoorten -voor laden en je USB-C-dock- aan de rechterkant, nagenoeg alle andere laptops hebben deze aan de, in mijn optiek logischere, linkerkant zitten.

Dank aan Bossers en Cnossen voor het ter beschikking stellen van deze testlaptop.

Welke configuratie?

Zo’n privacyscherm is een extra optie bij de Dragonfly, net als de grote accu. Dat brengt ons bij de configuraties waarin je de verschillende laptops kunt krijgen.

We kiezen standaard voor Windows 10 pro, aangezien deze beschikt over full disk encryption, waarmee je bij verlies van een laptop en goede beveiligingsprotocollen geen datalek hoeft te melden.

Alle laptops kun je krijgen met verschillende schermen, processoren, geheugen en opslag. Wij proberen altijd te gaan voor een i7 processor met 16Gb geheugen en normale HD-schermen die mat zijn.

De i7 en het geheugen zorgen ervoor dat de laptops snel werken en daarmee langer in gebruik kunnen zijn in het bedrijf. De matte HD-schermen zijn beter te lezen in de zon en vragen minder van de accu, waardoor ze langer meegaan.

Over die accu willen we ook nog wel een opmerkingen maken. Een zwaardere, duurdere laptopconfiguratie zorgt dat een laptop langer mee kan, maar ook de accu moet dat bij kunnen houden. We zien in de praktijk dat de Dells ongeveer 500 cycles kunnen maken. Bij één keer opladen per dag en 260 werkdagen per jaar is de accu na anderhalf tot twee jaar aanzienlijk minder bruikbaar geworden. Bij een HP praat men met 1000 cycles over een verdubbeling van de levensduur. Lenovo zegt weinig over het aantal cycles, maar verwachte cijfers tussen de 500 en 800 worden het meest gehoord. Apple ziet graag 80% overgebleven capaciteit na 300 cycles.

De Dell XPS 13 (7390) kost je met een i7 (tiende generatie) en 16Gb geheugen en drie jaar on-site-garantie + drie jaar batterijgarantie € 1.538,-.

De 2019 Dell XPS 15 met een i7 processor (negende generatie) en evenveel geheugen met de drie jaar garantie kost je € 1.719,-.

Voor de Lenovo X1 Carbon (2019) met een i7 (negende generatie) en mat HD scherm betaal je op dit moment € 1.664,-.

De Dragonfly maakt het je lastig. De combinatie i7 (achtste generatie) en grote 56h accu is alleen te krijgen met een 4K touchscherm. De -voorkom de vette vingers op je touch scherm- touchpen krijg je er dan standaard bij en dit kost je op het moment van schrijven € 1.942,-.

Apple MacBook (Pro)

Nu we Windows hebben gehad kunnen we naar Mac. We zijn een tijdje helemaal geen fan geweest van Mac. De touchbar is over het algemeen ongebruikt of onbruikbaar, iets waar Lenovo met zijn X1 carbon na één experiment achter was, maar wat Apple maar niet los wil laten. En de keyboards gingen stuk, en na reparatie weer stuk en dan nog een keer stuk.

Inmiddels zijn we twee generaties keyboards verder en Apple lijkt de problemen te hebben verholpen.

13” MacBook Pro

Van ons mag je de MacBook Air overslaan en gelijk kiezen voor de instap 13” MacBook Pro. Deze is voor slecht € 250,- enorm veel krachtiger en dat verlengt de gebruiksduur van de laptop. Voor € 1.238,- heb je een prima MacBook. Een reden om op dit moment echter te kiezen voor de MacBook Air is dat deze het nieuwe toetsenbord al heeft en de huidige 13” Pro het nog moet doen met de oude, storingsgevoelige versie. Dat zou ook een reden kunnen zijn om je koop even uit te stellen want er komt een nieuwe 13” of 14” Pro-versie aan.

16” MacBook Pro

Ben je van het foto- en videobewerken, dan is de 16” MacBook Pro de beste optie. Ja dat kost je weer € 1000,- meer dan de 13” Pro, maar je krijgt er voor € 2.230,- een prachtige, grote laptop voor terug. Een aanzienlijke grotere harde schijf, sneller geheugen, een snellere processor en een betere videokaart maken dit de betere optie voor de creatieveling.

Configuratie

Als we naar de configuraties kijken, dan lopen we bij Apple tegen de standaard veel te dure upgrades aan. De i7 (achtste generatie) met 16Gb geheugen en -de bij Windows dan vaak standaard, maar bij de Mac een upgrade- 256Gb harde schijf brengt de laptop van € 1239,- naar € 1941,-. Deze upgrades zijn ons het verschil van € 700,- niet waard, dus een instapmodel is hier prima.

Ga je voor de 16” Pro dat krijg je voor € 2.230 een negende generatie i7, 16Gb geheugen, een betere grafische kaart en 512 Gb opslag. Voor de prijs is dat een prima instapmodel.

Tot slot

In het kort kunnen we zeggen dat er anno 2020 in laptopland veel goede keuzes zijn: er valt heel veel te kiezen. De beste oplossing? Die is er eigenlijk niet. Er zijn wel goede oplossingen die passen bij jouw situatie. Denk goed na wat jij belangrijk vindt. Moet het bijvoorbeeld een groot scherm zijn, of juist een klein scherm. Welk besturingssysteem past het best bij jou en je organisatie? En wat vind je belangrijk op het gebied van security, privacy of reparabelheid van de verschillende opties?

We hopen dat we je een aantal mooie opties hebben kunnen voorleggen en dat je nieuwe inzichten hebt gekregen. En dat je op basis van dit verhaal een nieuwe laptop uit kan zoeken die goed bij jou en je bedrijf past.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 november 2022

Met deze drie tips maak je van remote werken een succes

Van 8 maart 2022

Digitale Fitheid #5: Persoonlijke groei met behulp van technologie