Achter de horizon 5: Leven als digitale nomaden

auteursafbeelding

Team Voys

23 mei 2017
Clock 5 min

Sinds 2011 reizen Steven en Diana (inmiddels met dochter Isa) de wereld rond als digitale nomaden. Vorige week las je hoe zij creatief omgaan met geld en hoe belangrijk het is vertrouwen te hebben in wat je te bieden hebt. In dit blog vertelt Steven meer over hun reizende (werk)leven en voorwaarden die hiervoor nodig zijn.

Gastblog geschreven door: Steven Zwerink 

Levensstijl

We hebben geen huis meer. Al onze spullen passen in vier tassen en in ons Volkswagenbusje. Met twee computers, een camera en een ondernemende mindset werken we voor klanten in Nederland maar ook werken we aan lokale projecten. Op deze manier proberen we onze zelf ontworpen levensstijl mogelijk te maken. Een levensstijl waarin we niet meer dan vier uur per dag werken. Maar hoe is het eigenlijk om als digitale nomaden te leven?

20170403AchterdehorizonFINAL-13-1024x730

Steven en Diana

Digitale nomade

Het begrip ‘digitale nomade’ is ergens in het begin van de 21e eeuw ontstaan. Dit was een kantelpunt waarin werk plotseling niet meer gebonden was aan locatie. Met een computer en een internetverbinding kon er overal gewerkt worden. De groep die dit werk kon doen was echter vrij klein: vooral voor programmeurs, designers en tekstschrijvers was het mogelijk om locatie onafhankelijk te werken.

Doordat er in de jaren daarna een ware explosie plaatsvond van bedrijven die online opereren, is ook de groep digitale nomaden flink gegroeid. Zowel freelancers als werknemers werken nu overal waar er maar wifi is. Dit heeft mensen geïnspireerd om plekken op te zoeken waar ze normaal alleen op vakantie naartoe zouden gaan en daar hun kantoor te maken. Iedere plek heeft zijn voor- en nadelen zoals tijdzone, klimaat, internetsnelheid, veiligheid, et cetera. Gelukkig is er tegenwoordig een mooie site genaamd nomadlist.com waar digital nomads kunnen zien waar de beste plekken zijn om te werken.

20170403AchterdehorizonFINAL-16 (1)

Tijd

Voor ons is ‘leven en werken op onze voorwaarden’ de echte winst van deze levensstijl.

We willen graag werken waar we willen, wanneer we willen en vooral zelf kiezen waaraan we werken. In 2010 hebben we een schets gemaakt van hoe onze ideale dagen eruit zouden moeten zien en daar zijn we nu naar op weg.

Na een aantal jaren hard gewerkt te hebben in een grote corporate onderneming, is tijd nu het belangrijkste cadeau aan onszelf. Tijd om wakker te worden, tijd om te sporten, tijd om te genieten van onze dochter Isa, tijd om te genieten van elkaar, tijd om de wereld te ervaren en tijd om te werken aan die projecten die ons hart laten zingen. We zijn nog altijd op weg naar onze ideale dag, met alle ups en downs die erbij horen, maar we genieten heel erg van deze reis door onszelf.

20170403AchterdehorizonFINAL-10 (1)

Een werkdag

We staan ’s ochtends vroeg op dankzij onze dochter Isa. Vaak zijn we voor zonsopgang al wakker. Dit vinden we beiden een heerlijk moment. De zon lekker op zien komen terwijl we een paar koffiebonen in onze grinder gooien om een vers bakkie koffie te drinken. Nog een groot voordeel van reizen in Midden-Amerika: super goeie koffie voor bijna niets!

Daarna gaat een van ons vaak leuke dingen doen met Isa en de ander gaat aan het werk. Werk betekent checken van E-mail, WhatsApp en Facebook. De prangende vragen van klanten beantwoorden en vervolgens aan het werk met de zaken waar we zin in hebben of zaken die echt niet langer kunnen wachten. Vaak is een uurtje genoeg.

Dan is het tijd voor ontbijt en daarna gaan we samen zwemmen in zee of het zwembad. We klieren lekker met zijn drieën totdat Isa voor haar slaapje gaat. Dan werken we samen een uurtje of twee effectief aan ons bedrijf Wonderlijk Werken, voeren we coachings gesprekken via Skype, schrijven we blogjes of maken we websites voor klanten.

Als Isa weer wakker is, gaan we lekker wandelen, ergens koffie drinken of een van ons gaat sporten. ’s Avonds kijken we zoveel mogelijk samen de zonsondergang. We eten samen en Isa gaat tegen 19.00 uur naar bed. We werken dan nog een beetje aan de zaken die nog in ons hoofd zitten of nieuwe ideeën waar we mee willen starten. Daarna chillen we nog even en tegen 21.00 uur liggen we in ons bed.

20170403AchterdehorizonFINAL-7 (1)

Gooien jullie de hele dag met confetti van geluk?

We krijgen vaak de vraag of het leven van digitale nomaden de ideale levensstijl is. Voor ons is dat op dit moment wel zo. We genieten van deze ontdekkingstocht en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Als we op reis zijn, is bijna geen dag hetzelfde. Dit is avontuurlijk en spannend aan de ene kant maar ook wel eens vermoeiend en pittig aan de andere kant. We hebben geleerd dat, om lekker te kunnen werken en ergens fijn te kunnen verblijven, een paar zaken belangrijk zijn:

  • voldoende schaduw en wind
  • snel voldoende internet
  • een veilige plek om de bus te parkeren om te slapen en te werken
  • winkels dichtbij om boodschappen te kunnen doen zonder de bus te moeten verplaatsen
  • weinig beestjes zoals muggen, vliegen en kakkerlakken die je lastig vallen
20170403AchterdehorizonFINAL-12 (1)

Het aantal plekken waar al deze zaken waren zoals we graag wilden, zijn op een hand te tellen. Internet is gelukkig steeds makkelijker te regelen in 2017 (vaak betekent dit dat we een simkaart kopen van het land waar we verblijven) maar veiligheid, een goede temperatuur en geen beestjes zijn lang niet altijd een zekerheid. Dit betekent dat het leven onderweg soms ook best zwaar, spannend en onzeker is. We hebben geleerd hiervan te genieten want deze zoektocht is onderdeel van onze versie van het digitale nomaden avontuur.

Creatief zijn met de omstandigheden en je niet zomaar van je stuk laten brengen, maakt ons sterker. Doordat we bijvoorbeeld al zo lang ondernemen op afstand, is onze comfortzone flink opgerekt en liggen zaken die vroeger ver buiten onze comfortzone lagen nu comfortabel binnen de grens van wat we aangenaam vinden.

Op jouw manier en waar je maar wilt

Het is best een raar idee dat het bijna niet uitmaakt waar ter wereld je uit een vliegtuig stapt en dat je daar je bedrijf en levensstijl voort kunt zetten. Uiteraard met alle uitdagingen die het land of de plek je biedt, maar we denken dat dat juist is wat de digitale nomaden levensstijl zo aantrekkelijk maakt: leven en werken op jouw manier en waar je maar wilt. Jij staat aan het roer van jouw leven en jouw geluk!

We hebben met veel plezier ons verhaal verteld in deze blogreeks en hopen dat we je hebben geïnspireerd. Wil je meer weten, kijk dan gerust op onze site of mail ons. We denken graag met je mee!

Volgende week zie je de korte video van Marnix en Martijn met een impressie van locatie onafhankelijk werken en geven we tips & tricks voor de digital nomad (in spe).

20170403AchterdehorizonFINAL-22