Achter de horizon 4: creatief kijken naar geld

auteursafbeelding

Team Voys

16 mei 2017
Clock 8 min

In het blog van vorige week vertelt Marnix hoe hij en zijn collega-filmmaker Martijn ontdekken wat de werkelijke betekenis van geld is en dat het zoveel leuker is elkaar een dienst te bewijzen zonder dat daar geld aan te pas komt. Ook Steven en Diana ondervinden dit geregeld in hun digitale nomaden bestaan en laten zich niet leiden door geld. Steven vertelt je hier meer over.

Gastblog geschreven door: Steven Zwerink
Leestijd: 7 minuten

Geld; die enorme horde

Als ik nog even door werk in deze baan, die me weliswaar meer energie kost dan dat het me oplevert, kan ik in ieder geval wel meer sparen en heb ik straks genoeg om…’

Voor veel mensen is dit een herkenbare uitspraak. Gewoon nog even blijven zitten, gewoon nog even doorwerken en als je dan genoeg gespaard hebt, kun je wel doen wat je altijd al wilde. Met als gevolg dat maar heel weinig mensen daadwerkelijk iets gaan doen waar ze van dromen.

Er is altijd die enorme horde; geld. Het verlamt ons en houdt ons in dezelfde routine en in dezelfde baan waar we eigenlijk al lang mee hadden moeten stoppen, of in het huis waar we al lang uit hadden gewild. Geld is voor velen het startpunt als we moeten bedenken wat we gaan doen met onze tijd. Als je er niets mee kunt verdienen, kun je het maar beter niet doen. Wie is niet groot geworden met dat argument?

Maar wat als je het eens omdraait? Wat als je een rigoureuze kijk op geld neemt die het compleet tegenovergestelde is van wat je altijd hebt geleerd? Wat als je begint met het argument dat je je bestaan niet hoeft te verdienen? Je bent er al en dat is genoeg.

20170403AchterdehorizonFINAL-11 (1)

Diana en Steven 

Je hoeft je bestaan niet te verdienen

Je mag uiteraard wel iets geven en dát is je startpunt. We geloven dat als je dáár begint, in plaats van beginnen met de gedachte of je iets kunt verdienen, het verlammende effect dat geld vaak heeft op je beslissingen, wegvalt. Jij bepaalt en niet het geld. We geloven dat iedereen iets te geven heeft. Iedereen draagt verschillende cadeau’s in zich waar je een ander mee kunt helpen. Waarmee je een verschil kunt maken. Waarmee je kunt bijdragen. Niet alleen aan de wereld om je heen, maar ook aan je eigen ontwikkeling.

Als je besluit deze cadeau’s (denk dan aan de talenten, de skills en de passies die in jezelf zitten) te geven, dan gaat het bijna als vanzelf. Het zijn dingen die je goed kunt en vaak ook leuk vindt om te doen. Zo voelt het niet als werk, of als iets dat je ‘moet’ doen in ruil voor geld; een gevoel van vrijheid waar veel mensen naar op zoek zijn.

Wees creatief

Hoe meer tijd je besteedt aan het verbeteren van dat waar je toch al goed in bent en dat wat je toch al leuk vindt om te doen, hoe beter je erin wordt en hoe groter de kans dat iemand je ervoor wilt betalen. Er is namelijk altijd wel iemand op de wereld die graag betaalt voor wat jij te bieden hebt. En als je dat eenmaal door hebt, hoef je nooit meer te werken.

Dit geloof en dit inzicht ligt ten grondslag aan het feit dat we oneindig op reis kunnen. ‘Hoe betalen jullie dit in hemelsnaam?’ is de meest gestelde vraag. Het antwoord is dan: ‘Door exclusief te kiezen voor dingen waar we energie van krijgen, waardoor we ’s ochtends uit ons bed stappen met zin in de dag die gaat komen. Dus door datgene te doen waar we goed in zijn en leuk vinden om te doen.’ Met een blik van ongeloof kijkt de vraagsteller ons dan aan: ‘En daar verdien je genoeg geld mee om te doen wat jullie allemaal doen?’ Het antwoord is steevast ‘Ja’.

Let wel: ik zeg niet dat we niet hard werken. Als je wilt dat iemand je betaalt voor wat je het leukst vindt om te doen, moet je zorgen dat je daar de allerbeste in wordt. Wat het ook is. En dat kost tijd. Als je deze kijk op geld omarmt, moet je accepteren dat je in het begin niet zoveel verdient. Je wordt langzaam goed genoeg om meer mensen te vinden die willen betalen voor wat jij goed kunt en leuk vindt om te doen. Dus ook de hoeveelheid geld die je verdient, groeit mee met hoe goed jij bent en hoeveel tijd je steekt in beter worden. Je zal dus op een creatieve manier naar geld moeten kijken.

20170403AchterdehorizonFINAL-9 (2)

Steven

Zo simpel is het

Stel: je kunt niet meer pinnen. Bij winkels kun je niet meer met geld betalen want het is al zijn waarde verloren. Wat doe je dan? Sommige mensen gaan plunderen, lopen zomaar weg uit de supermarkt met een volle tas boodschappen of rijden weg bij het tankstation met een volle tank. Complete chaos breekt uit en het geldsysteem wat we hebben bedacht, voorziet niet meer in zijn oorspronkelijke functie: ruilen. We kunnen het ons niet voorstellen wat er gebeurt als je niks meer hebt aan geld waardoor de manier waarop we nu leven instort.

In Mexico zijn we als experiment gaan doen alsof geld niet bestond (we hadden ook niks meer, maar dat is een ander argument ;-)). Aangekomen op de camping vroegen we de campingeigenaar of we gratis mochten verblijven in ruil voor een eenvoudige website en foto’s van het terrein. Dat mocht. We stonden er uiteindelijk zeven maanden en bouwden ondertussen een leuke vriendschap op. ‘‘Is het echt zo simpel?’, dachten we, Ja, kennelijk wel.

We kregen de smaak te pakken en ruilden in de jaren die volgden van alles: reparatie aan de Volkswagenbus in ruil voor foto’s en een vermelding op iOverlander.comde website die mensen gebruiken die met auto’s over de Panamerican van Alaska naar Argentinië rijden. Een tandartscontrole in ruil voor een revisie van de website en SEO optimalisatie; de vindbaarheid van de tandarts op internet kon nog wat verbeteren. Er is meestal wel iets wat je te geven hebt, wat je kunt ruilen voor iets wat je nodig hebt.

Geld voor je laten werken

Eén van de dromen die al zo’n lange tijd op ons wensenlijstje stond, was het maken van een documentaire. Dat is ongelooflijk kostbaar. Bovendien zijn we zelf geen filmmakers. Tijdens ons eigen veranderproces van het willen nastreven van een corporate carrière naar leven en werken als digitale nomaden en voor altijd op reis zijn, hebben we ontzettend veel boeken gelezen en relevante films gekeken. We hebben een heel nieuw inzicht ontwikkelt op tijd, geld en werk en kregen een visie op hoe de toekomst van onze samenleving er ook uit kan zien.

Tijdens onze reizen leerden we van mensen in andere culturen die dingen compleet tegenovergesteld deden en waarbij het vaak nog beter werkt ook. Dat wilden we graag laten zien. Wat ligt er achter de horizon als je goed kijkt naar alternatieven die je overal om je heen ziet als je weet waar je moet zoeken? Die zoektocht, daar wilden we een documentaire over maken en dat spraken we hardop naar elkaar uit. En zo kwam Marnix Smalbil op ons pad, die deelnam aan één van onze trainingen en zei: ‘dit verhaal moet verteld worden’. Weet je nog dat argument: er is altijd iemand te vinden die wil betalen voor wat jij te bieden hebt? Dat pasten we ook toe op het idee van de documentaire.

20170403AchterdehorizonFINAL-20 (1)

De Volkswagenbusjes

Crowdfunding

Samen met Marnix en zijn collega filmmaker Martijn Josephs startten we een crowdfund campagne, waarbij je een vooraf ingesteld geldbedrag inzamelt binnen een bepaalde tijdspanne. Voys heeft ons met veel plezier geholpen. Met zijn vieren bedachten we gave en waardevolle ‘pakketten’ gerelateerd aan de film, die gekocht konden worden via het crowdfundplatform Cinecrowd. Pakketten van kleine en grote waarde; voor ieders budget en doel was er iets.

Denk bijvoorbeeld aan een pakket van 100 euro voor benodigde reparaties aan de bus in ruil voor een kaartje voor de filmrelease avond en een kopie van de film op DVD. Daar verkochten we er vier van. Eén van de twee Volkswagenbussen moest ook weer terug naar Mexico maar we waren zelf niet in de gelegenheid deze bus terug te rijden. Dus bedachten we een ‘roadtrip pakket’ ter waarde van 2500 euro, waarin de bieder in drie weken tijd de betreffende bus terug mocht rijden van Costa Rica naar Mexico. En zo geschiedde. Ook verkochten we een pakket met de filmrechten voor de Nederlandse televisie.

En zo verzamelden we uiteindelijk 18.000 euro om filmmateriaal en een tweede Volkswagenbus te kopen en twee maanden door Midden-Amerika te reizen met vier personen. Tijdens de reis zelf sliepen we in onze Volkswagenbusjes, kookten we vaak zelf en maakten we bewuste keuzes waar we het reisbudget aan wilden besteden. Het lukte tijdens deze trip ook om drie keer een ruildeal te maken: video in ruil voor gratis accommodatie.

Alle 5 ADH (1)

Steven, Diana met Isa, Marnix, Martijn

Vertrouwen

Het was voor ons een geweldig experiment om te kijken of we geld voor ons konden laten werken, om de droom van een documentaire maken als startpunt te nemen en om de droom om een visie te laten zien aan de wereld centraal te stellen. En ons niet te laten verlammen door het al dan niet hebben van geld. Niemand van ons had 18.000 euro paraat op dat moment. Zoveel geld hebben we überhaupt nog nooit bij elkaar gezien in ons leven.

We kozen ervoor te vertrouwen op het feit dat we iets te bieden hebben met het maken van deze film, de foto’s en de video blogs. Dat mensen het mooi vinden om te volgen en dat ze graag bij willen dragen aan het realiseren van iemands droom.

En we zijn ultiem trots dat dat is gelukt! De reis eindigde op 2 februari 2017, na een intensieve en onbeschrijfelijk mooie roadtrip van twee maanden dwars door Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Costa Rica. Door te vertrouwen op de cadeau’s die je in jezelf draagt en door creatief te kijken naar geld.

Hoe ziet een (werk)dag er uit bij ons? Wat zijn belangrijke voorwaarden? Dit lees je volgende week in het laatste blog van deze reeks waarbij ik dieper in ga op het leven van digitale nomaden.