Bij Voys zijn we altijd bezig met het verbeteren van onze producten om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen ze op een eenvoudige manier kunnen gebruiken. Waar gebruiksvriendelijkheid voor veel mensen prettiger werken is, is het voor onze klanten met een beperking essentieel. Dit noemen we accessibility, oftewel de toegankelijkheid van onze producten. Wil je weten hoe we dit toepassen binnen onze producten? In dit blog vertel ik je hoe we aan accessibility werken binnen Voys en wat onze plannen hiervoor zijn in de toekomst.
Eigenlijk ben je al best vaak accessibility-situaties tegengekomen. Het is namelijk niet alleen in de digitale wereld aanwezig, maar ook in de fysieke. Voorbeelden in de ‘echte’ (hiermee bedoel ik de fysieke) wereld zijn bijvoorbeeld: een schuine helling of hellingbaan naast een trap voor rolstoelgebruikers, goed verlichte ruimten voor mensen die slecht kunnen zien en brede wandelpaden voor bijvoorbeeld mensen met kinderwagens of rolstoelgebruikers. Bovenstaande voorbeelden maken de openbare ruimte en de omgeving toegankelijker voor verschillende groepen mensen.
Maar toegankelijkheid is net zo belangrijk in de digitale wereld, zodat mensen met een beperking ook digitale producten kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld die van ons. Binnen de digitale wereld zou je kunnen denken aan:
Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden, want je kunt nog veel meer doen.
Bij Voys zijn we op dit moment druk bezig om stappen te zetten zodat onze producten nog beter toegankelijk worden voor onze klanten. We hebben nog veel te leren, maar stap voor stap zijn we bezig om de toegankelijkheid te verbeteren.
Onlangs is de Voys app geaudit door een bedrijf dat gespecialiseerd is in accessibility om te kijken hoe toegankelijk deze daadwerkelijk is voor klanten met een beperking. Op deze manier weten wij welke punten we nog kunnen verbeteren op dit gebied. De applicatie kwam goed uit deze audit, met veel punten die ruim voldoende waren, maar ook zeker een aantal verbeterpunten waar we meteen mee aan de slag zijn gegaan.
Op dit moment zijn we ook bezig om accessibility een deel uit te laten maken van ons ontwikkelproces. Dit zodat het niet een gedachte achteraf wordt, maar dat er al vanaf het begin over nagedacht wordt.
We hebben ook direct kleinere verbeteringen doorgevoerd. Denk hierbij aan het verbeteren van onderdelen van de producten zodat gebruikers bijvoorbeeld gemakkelijk met hun toetsenbord kunnen navigeren. Of dat screenreaders correcter met onze producten werken.
Bij Voys vinden wij de bruikbaarheid van onze producten erg belangrijk. We streven ernaar om onze producten voor iedereen toegankelijk te maken. Ons uiteindelijke doel is dat diversiteit en inclusie is verweven in de manier waarop we omgaan met onze mensen, producten, leveranciers, partners en marketing.
Het is voor ons niet meer dan logisch dat we niemand buitensluiten en onze producten daarom toegankelijk maken. Ook al is dit een niet-functionele vereiste.
Of iets functioneel of niet functioneel is (dus nodig om het platform te laten werken) vinden we een gekke manier om te beredeneren of iets noodzakelijk is. We weten dat dit soms als excuus wordt gebruikt om niet met accessibility aan de slag te gaan.
Bekijk het eens zo: beveiliging is ook een niet-functionele vereiste. Zonder beveiliging werkt ons platform prima. Maar is het een goed idee? Nee, bepaald niet.
Waarom zouden we ons platform minimaliseren tot wat strikt noodzakelijk is om het te laten draaien, als we met een paar stappen extra zoveel meer waarde kunnen leveren aan onze klanten? Zeker als het gaat om dingen waar wij in geloven, zoals een inclusieve en diverse wereld. Het is aan ons om daarin geen genoegen te nemen met wat werkt voor ‘de meeste mensen’.
Vanaf het begin van het ontwikkelproces houden we de gebruikers van onze producten in ons achterhoofd. Hierbij kun je denken aan dat we de toegankelijkheid voor klanten met een beperking al meenemen in de ontwerpen die we maken en toepassen wanneer we aan het programmeren zijn. Daarnaast zijn we ook van plan een audit te laten doen van onze andere producten. We willen uiteindelijk voorlopen met toegankelijkheid en daarmee anderen inspireren.
Wat natuurlijk meespeelt, is de nieuwe wetgeving binnen de EU. Op dit moment moeten overheidsinstanties hier in Nederland hun websites en apps toegankelijk maken en laten zien dat ze aan accessibility werken. Ook komt er in 2025 een nieuwe wet voor Europa waarbij e-commerce websites hun webshops toegankelijk moeten maken. Dit heet de European Accessibility Act.
Binnen Voys onderzoeken we hoe ook wij hieraan kunnen voldoen en wat voor invloed dit zal hebben op onze producten. We vinden dit ook mooie ontwikkelingen, omdat dit betekent dat steeds meer producten toegankelijk zullen worden en door veel meer mensen gebruikt kunnen gaan worden.
Accessibility zorgt ervoor dat veel meer mensen gebruik kunnen maken van onze producten. Het zorgt voor meer diversiteit en inclusiviteit. Dat is toch hartstikke mooi! Daarom ben ik benieuwd: wat doe jij aan accessibility? Laat het me weten via LinkedIn!
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 6 december 2024
Van 28 augustus 2024