Zo word je elke dag een beetje beter

Profielfoto van Maya van der Schuit
Maya van der Schuit
16 mei 2019
Clock 3 min

Fouten maken is verplicht. Huh?

Toen ik bij Voys kwam werken hoorde ik al gauw van dit principe. Daar moest ik wel een beetje aan wennen. Waarom is fouten maken verplicht? Is het niet beter om die te voorkomen?

Inmiddels weet ik welke gedachtegang erachter het principe zit: build-measure-learn. Dit houdt ongeveer het volgende in: je hebt een probleem en dit los je niet op door een perfecte oplossing te bedenken, maar door een werkbare oplossing te bedenken. Die werkbare oplossing verbeter je vervolgens beetje bij beetje aan de hand van de ervaringen die je gaandeweg opdoet.

Een voorbeeld

Neem onze Voys-app. We hebben voor de eerste versie natuurlijk een goed werkend product ontwikkeld, we doen niet zomaar iets. Maar we hebben niet eerst jaren en jaren gewerkt totdat het product volgens ons perfect was. De gedachte hierachter is dat je van de gebruikerservaringen kunt leren. Aan de hand van die ervaringen verbeter je het product. Dat is precies wat we met onze Voys-app hebben gedaan en nog steeds doen. Zo blijft de app in ontwikkeling.

Dus: proberen, leren en elke dag een beetje beter worden. Gaat er iets mis? Geen ramp, je zet maar een kleine stap achteruit, het is geen enorme setback. Doordat je nog geen eindeloze uren in het product hebt zitten en je weet dat het nog niet perfect is, kun je gemakkelijk bijsturen. Je kunt het zien als het continu uitvoeren van kleine experimenten, waardoor je steeds weer iets leert. Hoe het wel of misschien juist niet moet. Doordat het kleine experimenten zijn, is de drempel niet te hoog om iets nieuws te proberen.

Gaat er iets mis?

Dan rekenen we je daarop bij Voys vooral niet af. We stimuleren je dan juist om de fout te delen. Dat past bij één van onze kernwaarden: ‘we zijn eerlijk en transparant’. We zijn graag open, zoals ik al eerder schreef. Deel daarom de fout die je maakt. Zo kun je er zelf op reflecteren en je kunt samen met anderen bedenken hoe het de volgende keer beter kan. Tegelijkertijd voorkom je dat anderen dezelfde fout maken.

Elke dag een procent beter

Een andere kernwaarde van Voys luidt als volgt: ‘verandering zit in ons DNA’. We staan liever niet stil. Voys bestaat namelijk door continue verandering. Het principe build-measure-learn zit in de kern van ons bedrijf. Doordat alle werknemers de ruimte hebben om fouten te maken, is er ook ruimte om te ontwikkelen en te leren. Iedereen kan slimme wijzigingen doorvoeren. Zo worden we iedere dag een procent beter, een uitgangspunt dat we lenen van het bedrijf Zappos.

Hoe zorg je er nu voor dat je echt van je fouten leert?

Dat doen we door te meten, de ‘measure’ in build-measure-learn. Daarom maken we onze projecten en experimenten meetbaar. In de dagelijkse gang van zaken ziet dat er als volgt uit: tijdens overleggen bespreken we metrics. Die metrics kunnen bijvoorbeeld zijn ‘het aantal eindklanten dat we hebben’ of ‘het aantal keer dat er in periode x online een offerte is aangevraagd’. Allemaal handige cijfers om te meten hoe het met Voys gaat. Valt er iets op? Dan kunnen we bijsturen.

Even terug naar het voorbeeld van de Voys-app. Nadat de app een tijdje live was, hebben we onze klanten om hun mening gevraagd. Want wie kan er nu beter feedback geven dan degene die het product gebruikt? Aan de hand van de gebruikerservaringen maken we het product weer wat beter.

Even goed op je plaat gaan is misschien niet het lekkerste gevoel dat er bestaat. Maar het is niet helemaal erg. Fouten maken mag en moet. Het zorgt ervoor dat je durft te ondernemen en risico durft te nemen. Elke dag een beetje beter worden, daar gaan we voor. Build-measure-learn. Of zoals sommige collega’s zeggen: beun-measure-learn.

Wil je meer lezen over onze manier van werken? Check dan ons Voys-handboek, dat kun je gewoon gratis downloaden. 🙂

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Steward ownership, duurzaamheid en delen: de impact van Voys in 2024

Van 6 december 2024

Steward ownership, duurzaamheid en delen: de impact van Voys in 2024

Lees verder Arrow right
PACE-week: evalueren, vooruitkijken en groeien met de hele organisatie 

Van 19 juli 2024

PACE-week: evalueren, vooruitkijken en groeien met de hele organisatie 

Lees verder Arrow right