Wat is een SIP trunk

auteursafbeelding

Team Voys

22 januari 2024
Clock 2 min
Image placeholder

Wat is een SIP trunk nu eigenlijk?

SIP is in feite de afkorting van Session Initiation Protocol. Het gaat om een specifiek protocol dat we gebruiken om de spraakverbinding via het internet te laten verlopen. Telefoneren via het internet heeft immers een aantal voordelen te bieden. Maar om zo’n VoIP-verbinding mogelijk te maken, kunnen we kiezen voor een Hosted VoIP of een zogenoemde SIP trunk. In dit artikel leggen we je graag uit wat een SIP trunk is.

Hoe werkt een SIP trunk?

Wanneer we kiezen voor VoIP-telefonie, kiezen we ervoor om de spraakverbinding via het internet te laten verlopen. Lekker eenvoudig! SIP (Session Initiation Protocol) gaat om een specifiek protocol dat we gebruiken om VoIP-telefoongesprekken op te starten en mogelijk te maken. Via zo’n SIP trunk kan je in de praktijk de spraakdata over het internet en via de telefoniehardware verzenden. Het is ideaal voor zij die een telefooncentrale hebben die voor SIP geschikt is. De SIP trunk zorgt daarbij dat de telefoniecentrale registreert op de servers van de telecomleverancier. Wat een simkaart is voor een GSM, is een SIP trunk voor een telefooncentrale. Eenvoudig, toch?

En wat is een VoIP trunk dan?

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er geen verschil tussen een SIP en een VoIP trunk. Het gaat immers om synoniemen. Weg verwarring.

Wat zijn de voordelen van een SIP trunk?

De reden waarom zo vaak naar een SIP trunk wordt verwezen, heeft uiteraard alles te maken met de voordelen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Uitleggen wat een SIP trunk is, is altijd een beetje naar diezelfde voordelen verwijzen.

Zo kan je via een SIP trunk flinke besparingen realiseren. Zowel de gesprek- als abonnementskosten nemen gevoelig af omdat je niet meer per kanaal maar per trunk wordt gefactureerd, terwijl bestaande nummers eenvoudigweg in diezelfde trunk zijn opgenomen. Het feit dat interne gesprekken ook nog eens volledig gratis zijn, speelt voor bedrijven met meerdere vestigingen eveneens een besparende rol.

Hiernaast maakt het gebruik van een SIP trunk jouw organisatie flexibeler. Nummers zijn immers niet langer afhankelijk van locaties. En aldus bel je waar je ook bent, wanneer je er ook bent. In de praktijk vormt dat een ideale voedingsbodem om het zogenoemde nieuwe werken mogelijk te maken. En ook daar plukt jouw organisatie al snel de voordelen van.

Tot slot mag je ook op een aanwassende kwaliteit rekenen. Dit heeft alles te maken met de visie van de Belgische telecomoperatoren die steeds vaker op glasvezelkabels inzetten, waardoor de conversie elke dag opnieuw afneemt. En dat merk je. Op voorwaarde natuurlijk dat je over een geschikte telefoniecentrale beschikt. Geen zorgen. In het andere geval doe je toch gewoon beroep op onze hosted VoIP oplossing? Dan ben je zo de kaap te boven!

Alleen maar voordelen?

In principe wel. Maar soms ontspinnen er alsnog narigheden bij SIP trunking. Vaak heeft dat te maken met een beperkte bandbreedte of verkeerde instellingen. Ook de kwaliteit van de modem of router kan een rol spelen. Ervaar je problemen met jouw VoIP trunk? Gelukkig staan wij van Voys voor 100% gelukkige klanten en daarom staat ons team altijd voor je klaar. Neem contact met ons op en wij antwoorden binnen 1 werkdag. Echt waar!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 24 juni 2024

Accessibility: zo maken we onze producten toegankelijk voor klanten met een beperking

Van 30 mei 2024

Voicemailtranscriptie: de beste service voor jouw klanten, ook als je niet bereikbaar bent