Zes tips voor een onvergetelijke workation

auteursafbeelding

Team Voys

14 september 2017 Clock 4 min

Workation

Het wordt steeds populairder: de workation. Met het hele bedrijf een week (of langer) in het buitenland werken. Internet maakt het helemaal mogelijk. Maar wat heb je allemaal nodig om een week in het buitenland te werken alsof je gewoon op kantoor zit?

Ruim twee jaar geleden werkten wij met 35 collega’s een week in Spanje (en niemand had iets door). Als je ook zoiets wilt meemaken, dan hebben wij de volgende zes tips voor je.

1. Kies een fijn land

Je zoektocht mag beginnen bij het land waarin je wilt verblijven. Een workation wordt waarschijnlijk het mooist als het niet teveel lijkt op Nederland, dus een lekker klimaat en mooie leefomgeving zijn een pré. Let bij het uitzoeken van het land ook even op de tijdzone. Werken in Thailand kan best goed, maar heb je veelvuldig klantcontact, dan moet je wel op de raarste tijden je wekker zetten. Spanje en Portugal zijn zowel qua klimaat, tijdzone en internet erg goede opties voor workations.

2. Ga voor de goede tijd

De wintermaanden vallen al snel af, behalve natuurlijk als je iets heel avontuurlijks wilt doen, zoals werken in een iglo. Van juni t/m september gaan veel van je collega’s op vakantie, dus dat komt qua planning ook niet goed uit. Dan houd je al gauw alleen april/mei over en oktober/november. Wij kozen zelf voor de eerste week van oktober en toen was het in Spanje nog heerlijk weer.

3. Zoek een fantastisch onderkomen

Het valt niet mee om een goed onderkomen te vinden waarin al je collega’s kunnen slapen, eten, recreëren én werken natuurlijk.

Hoe groter de groep, hoe lastiger het is. Het is natuurlijk afhankelijk hoe je gezellig je collega’s elkaar vinden, maar iedereen heeft behoefte aan wat privacy en eigen ruimte. Het is goed om dit van tevoren te inventariseren, voordat je voor een onderkomen kiest met één grote slaapzaal.

Wij belandden in Spanje uiteindelijk in drie grote, vlak bij elkaar gelegen, huizen. Eén huis daarvan had een grote ruimte erbij waar we met 35 man binnen konden werken en waar ook genoeg plek was om met zijn allen om het zwembad buiten te werken.

Daarnaast konden we er ook nog eens tafeltennissen, voetballen, poolen en zeer veel relaxte zitplekjes.

4. Dubbelcheck je internet

Internet is ontzettend belangrijk om je werk goed te kunnen doen. Zorg dat je van tevoren weet waar je op moet letten bij een goede internetverbinding. Vraag raad aan een echte netwerkman/ ict’er en niet alleen je neefje die wel eens op de servicedesk van Ziggo heeft gewerkt. Je wilt namelijk dat al je collega’s hun laptop kunnen gebruiken zonder al teveel problemen en je wilt ook je telefonie over het internet laten lopen. In Spanje gebruikten wij de bestaande verbinding an het huis voor de telefonie.

Voor alle laptops hadden we speciaal in Nederland een satellietschotel gehuurd. Het is ergst handig om technische mannen mee te nemen die weten hoe je zo’n ding op de juiste manier instelt en in je netwerk hangt.
Verder neem je voldoende routers, switches en repeaters mee, zodat je overal voldoende Wifi-bereik en inprikpunten voor je telefoons hebt.

5. Regel je telefonie zo dat niemand doorheeft dat je bij een zwembad ligt

Als je bij een VoIP internetaanbieder als Voys zit, kun je gewoon je telefoons van je bureau meenemen. Wij hadden gewoon onze eigen bureautoestellen en headsets meegenomen en die stonden allemaal keurig met wat langere kabels op onze tafeltjes naast het zwembad. Als je die aansluit op je internetverbinding doen ze het direct, gewoon met het eigen lokale Nederlandse telefoonnummer.

Onze klanten hadden niet door dat we 1279 kilometer verderop zaten, behalve dan door de regelmatige bommetjes-in-het-zwembad geluiden.

6. Ga echt aan het werk

De term workation is een beetje hip geworden de laatste jaren. Wij noemden het gewoon ‘een werkweek in het buitenland’. We hadden namelijk besloten dat iedereen echt aan het werk zou gaan en dat het niet de bedoeling was dat collega’s hun vakantiedagen zouden gaan opnemen.

De tijd die je met elkaar doorbrengt zal veel dynamischer zijn. Andere ideeën komen bovendrijven en de gesprekken zullen anders zijn dan op je gewone kantoor. Tijdens onze werkweek is er zelfs het idee van een nieuw op te zetten bedrijf ontstaan (dat nu bestaat uit bijna 50 collega’s).

En als je denkt: zo’n workation is toch hartstikke duur? Dat viel ons enorm mee: € 22.311,- voor 35 mensen een week lang. We publiceerden zelfs ons volledige huishoudboekje.

Telefonie voor jouw workation

Denk je erover om ook op een workation te gaan en wil je dan graag diezelfde flexibele telefonie? Neem dan contact op met ons adviesteam. De meesten van hen waren erbij en kunnen je met een grote glimlach vertellen wat je nodig hebt om het qua telefonie voor jouw bedrijf een succes te maken.