Wat is VoIP?

auteursafbeelding

Team Voys

1 augustus 2018 Clock 2 min

Waar staat deze afkorting voor?

Het concept ‘voice over ip’ is alweer heel wat jaren bekend en het betekent eigenlijk precies wat het begrip zegt: via een IP-verbinding wordt een stem (voice) of ander mediabericht verzonden. IP staat voluit voor ‘Internet protocol’, en je kent het vast van de term ‘IP adres’; dit is een nummer waarmee een computer zichtbaar is voor andere computers op het netwerk. VoIP staat voor ‘ bellen via het internet’.

Hoe werkt VoIP?

Wel, eigenlijk bel je via het computernetwerk. In dit geval het netwerk in breedste zin: het Internet. Hiervoor wordt je stem, het oorspronkelijke ‘analoge’ signaal, vertaald in digitale pakketjes die via het internet verzonden kunnen worden. Dit kan zonder een telefooncentrale of dure hardware: u kunt eventueel zelfs via een app bellen. Het gebruik van een VoIP-telefoontoestel is voor uw comfort (bijvoorbeeld bij zakelijk gebruik) wel aan te raden.

De voordelen op een rij

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor deze manier van telefonie:

  • de populariteit van voice over ip is ten eerste te verklaren door de zeer lage kosten in vergelijking met ‘normale’ telefonie via een provider, zeker bij gesprekken naar het buitenland.
  • Een ander belangrijk voordeel is dat voor deze vorm van telefonie geen speciale hardware vereist is. Een voip toestel is handig en aan te raden, maar in principe bent u ook een mobiele app bereikbaar op uw vaste voip-nummer. Je hoeft geen fysieke centrale aan te schaffen, te beveiligen en te onderhouden. Een VoIP telefoniecentrale is namelijk in het internet gebouwd en wordt voor je up to date gehouden en beveiligd.
  • Een ‘vast’ VoIP-nummer is overal te gebruiken; het is voor de gesprekspartner niet zichtbaar of je je thuis, in het café of op kantoor bevindt. De professionele uitstraling van een vast nummer gecombineerd met flexibiliteit.
  • Ook is het mogelijk allerhande informatie over een datanetwerk te versturen, waarbij de data bovendien versleuteld kan worden. Dat maakt dat telefoongesprekken niet snel afgeluisterd kunnen worden, gesprekken zijn dus beter beveiligd via een voice over ip verbinding.

Enkele overwegingen

Als je overweegt om over te stappen op VoIP-bellen, zijn er verschillende afwegingen die je (eenmalig) moet maken. Wil je bestaande nummers behouden? Wat komt er allemaal kijken bij het instellen van de internet centrale? Welke voorzieningen zijn nodig om ook bij druk telefoonverkeer een goede verbinding te garanderen? Wat gebeurt er met je VoIP-telefonie als de internetverbinding wegvalt?

Meer informatie over VoIP

Er zijn veel mogelijkheden waaruit een keuze gemaakt kan worden. Gelukkig zijn dit kwesties waarvoor professionele hulp en advies beschikbaar is. Er zijn verschillende mogelijkheden, waarvan er zeker eentje perfect bij uw situatie zal passen. Wij helpen je graag verder op 03 303 4000 of je kunt nog even verder lezen op deze website