Optimaal bereikbaar als digital nomad in Kaapstad

auteursafbeelding
Johan Niemeijer
13 februari 2023 Clock 3 min

Je komt ze tegenwoordig overal tegen, digital nomads. Op het moment ben ik er zelf ook één: ik overwinter dit jaar op het zuidelijk halfrond. Er zijn hier in het prachtige en zonnige Kaapstad veel mensen die net als ik de koude winter ontvluchten. Hoe zorg je ervoor dat je aan de andere kant van de wereld bereikbaar bent op je Nederlandse telefoonnummer?

Sinds de pandemie is remote werken heel normaal geworden. Toen ik vier jaar geleden overwinterde in Zuid-Afrika, trof ik vooral freelancers die zelf hun werktijd en -locatie kunnen bepalen. Anno 2023 kom ik ook een heleboel mensen tegen die net als ik in loondienst zijn en remote werken in Kaapstad.

Mijn naam is Johan en ik werk bij Voys als Klantgelukker. Ben je klant bij Voys? Dan bestaat de kans dat ik je weleens heb geholpen met een technische vraag. Dit jaar werk ik voor de tweede keer een periode op het Voys-kantoor in Kaapstad. Daarom weet ik precies hoe je ook aan de andere kant van de wereld bereikbaar bent op je zakelijke telefoonnummer.

Harde wind en goede golven

Mijn hart gaat sneller kloppen van harde wind en goede golven. En daarvoor ben ik in Kaapstad op de juiste plek: de condities zijn hier perfect voor kitesurfen en golfsurfen. Houd je van hiken? Dan kom je hier ook aan je trekken. Het leven gaat voor mij over ervaringen opdoen en hoe tof is het dat ik bij Voys de kans krijg om remote te werken. Zo kan ik een langere tijd ervaren hoe het is om in het buitenland te verblijven en de lokale cultuur leren kennen, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over mijn inkomen.

Over inkomen gesproken: in Zuid-Afrika zijn de verschillen tussen arm en rijk enorm. Dat vind ik soms lastig en confronterend om te zien. Ondanks dat ik niet iedereen kan helpen, haal ik tijdens het boodschappen doen vaak wat extra eten of drinken zodat ik dit op straat of in het verkeer kan uitdelen als iemand erom vraagt.

Technische ondersteuning op afstand

Ondanks dat ik remote werk, ben ik elke dag op het Voys-kantoor in Kaapstad aanwezig. Ik ben hier om mijn kennis te delen met mijn Zuid-Afrikaanse collega’s. Voor klanten en mijn Nederlandse collega’s ben ik beschikbaar voor technische ondersteuning. Het voordeel van het werken op kantoor, is dat ik altijd beschik over een goede internetverbinding en dat er altijd stroom is. Dat is in Zuid-Afrika niet vanzelfsprekend.

Load shedding

Wil je remote werken? Dan heb je ik een paar tips voor je om optimaal bereikbaar te blijven. Doe allereerst onderzoek naar de stroom- en internetvoorzieningen. Hier in Kaapstad is de internetverbinding over het algemeen heel goed, maar het stroomnetwerk kampt met ondercapaciteit. Daardoor wordt de stroom hier op bepaalde momenten per dag afgesloten, dat gebeurt systematisch per wijk en heet load shedding. Mijn collega Alex schreef al eens een blog over dit fenomeen.

Load shedding bestaat in verschillende stages van 1 tot en met 8. In een maand tijd heb ik stage 2 tot en met 6 meegemaakt. Er zijn apps die je precies vertellen wanneer jouw wijk geen stroom heeft. Maar omdat de stages zo vaak verschillen, blijft het lastig plannen. Wil je in Zuid-Afrika werken, dan kun je op zoek gaan naar een co-work place in een gebouw dat een generator heeft. Zo weet je zeker dat je online blijft tijdens belangrijke meetings. Ook kun je een UPS aanschaffen om je router en computer van stroom te voorzien tijdens load shedding.

Optimaal bereikbaar

Via de Voys App voor op je smartphone of de browser-based Webphone ben je ook in het buitenland optimaal bereikbaar voor je klanten en collega’s. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een smartphone of laptop en een goede internetverbinding. Ik gebruik voornamelijk de Webphone: hiermee ben ik gewoon bereikbaar op mijn vaste nummer. Om de Voys App te gebruiken, heb ik een Zuid-Afrikaanse simkaart gekocht met 10 gig aan data. Hiermee kan ik langer bellen dan me lief is, zelfs tijdens load shedding, want het mobiele netwerk blijft gelukkig online.

Tijdsverschil

Last but not least: het tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland is één uur. Het is hier een uurtje later dan in Nederland. Daardoor werk ik grotendeels op hetzelfde moment als mijn collega’s in Groningen, dat is voor mij ideaal. Op het moment van schrijven is het voor mij hoog tijd om af te sluiten: ik ga naar het strand voor een goede kitesurfsessie!

Wil je meer weten over dit avontuur? Of over onze telefonieoplossing die jou ondersteunt bij remote werken? Neem dan gerust contact met me op via 050 7009954, dan vertel ik je direct hoe mooi het uitzicht hier is. 😉

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 23 april 2024

Combineer Voys Reach en Voys Pulse: zo creëer je de beste klantervaring

Van 19 maart 2024

Efficiënter bellen met Call control – beter klantcontact in minder tijd