Dit bereikte onze stichting 48percent.org in 2022

auteursafbeelding
Pollien van Keulen
15 mei 2023 Clock 8 min

Het doel dat we bij Voys nastreven is het dichten van de digitale kloof om zo meer mensen toegang te geven tot internet. Hier werken we aan met onze stichting 48percent.org. Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van 48percent.org en alle verwijzingen naar ‘wij’ of ‘ons’ verwijzen naar de stichting.

In dit overzicht ontdek je wat we samen met onze partners hebben bereikt in 2022. Het zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van hoe we naar ons doel toewerken om internet voor iedereen beschikbaar te maken. We vinden het tof om te zien dat we elk jaar weer meer impact kunnen maken en dat zouden we niet kunnen doen zonder onze partners, daarom komen die hieronder allemaal aan bod.

Het jaar in cijfers

In 2022 hebben we naar schatting 11.167 mensen bereikt met onze projecten. Om dat te kunnen doen, hebben we 136.052 euro uitgegeven aan 13 projecten. Sinds onze start levert dit de volgende resultaten op:

De projecten op een rij

We hebben ons in 2022 vooral gericht op het versterken van langetermijnsamenwerkingen, een essentieel onderdeel van ons werk. We onderhouden nauw contact met onze partners zodat we weten wat er speelt en hoe we hen en hun missies kunnen blijven ondersteunen.

Verbetering van bestaande infrastructuren

Het creëren en onderhouden van de internetinfrastructuur wordt ook wel ‘last mile connectivity’ genoemd. Dit is een belangrijk onderdeel van het internetproces. De infrastructuur is vaak kostbaar en moet continu onderhouden en geoptimaliseerd worden om goed te blijven werken. Daarom is het niet zo gek dat projecten die zich hierop richten vaak op onze radar komen. Zo vroeg onze partner Blinknow financiering aan om de internetverbinding en WiFi-dekking te verbeteren. Hier hebben we met 48percent.org aan bijgedragen. Het resultaat: niet alleen de dekking is verbeterd, ook de uitvaltijd door stroomstoringen is verlaagd.

Daarnaast hebben we Bosco Uganda gesteund bij het opknappen van vier ICT-centra. Naast de centra werden de laptops en het stroomsysteem geüpgraded. Ook werd er een toren van 21 meter gebouwd om point-to-point draadloze internetverbindingen aan te bieden via een verbinding met het netwerk van Bosco Uganda. Hiermee kregen vier centra toegang tot internet. Als laatste ondersteunden we Bosco bij de uitbreiding van het bestaande netwerk in de regio Acholi: twee middelbare scholen, een basisschool-buurthuis, een buurthuis en een radiotoren.

Credit: Bosco Uganda

The Internet Society (ISOC) is een van onze nieuwe partners. Deze partij leidde een project met 1.700 Sherpa’s in twee dorpen in Nepal vlak bij de Mount Everest. De dorpen hadden geen toegang tot internet omdat traditionele operators hen niet konden bereiken. ISOC en de ISOC Foundations werkten samen met lokale mensen om een netwerk op te zetten. Dit ging online 2022, maar ze hadden een infrastructuur nodig om de internetsnelheid te verbeteren en meer mensen op het net aan te sluiten.

Lokale netwerken

Zoals het voorbeeld in Nepal laat zien, zijn lokale netwerken een goede oplossing om internet te realiseren in gebieden die niet bediend worden door traditionele operators. De netwerken zorgen voor verbinding met internet en geven lokale gemeenschappen meer mogelijkheden. Het aanleggen van zulke netwerken is niet makkelijk, zeker niet als je bedenkt dat er overheidsregels zijn waarmee je rekening moet houden. Dat weet onze partner Altermundi maar al te goed, maar het weerhoudt deze partij er niet van om te werken aan de missie om betaalbaar internet in heel Argentinië mogelijk te maken. In het door ons gesteunde project hebben ze onder andere de capaciteit van lokale netwerken vergroot door LibreRouters te installeren. Ook leverden ze hulpmiddelen voor het opzetten van 16 lokale netwerken. Naast de projectsteun, hebben we Altermundi geholpen bij het aanvragen van overheidsfinanciering via het Roberto Arias-programma.

Credit: Altermundi. Het installeren van de Librerouter.

Het vergroten van kennis is belangrijk om lokale netwerken te creëren en onderhouden. Dit zorgt ervoor dat alle lokale gemeenschappen digitaal vaardig worden en kunnen meedoen. Een manier waarop we dit hebben ondersteund is via een bootcamp in Colombia, georganiseerd door onze partner Redes. Dit bootcamp, dat beschikbaar was voor mensen in heel Latijns-Amerika, was de laatste stap van een uitgebreid trainingsprogramma dat door het ITU werd ondersteund. Het programma was erop gericht om mensen kennis bij te brengen over netwerkinstallatie en telecommunicatie.

Door kennis en skills bij te brengen, wordt het installeren en onderhouden van lokale netwerken door de lokale bevolking mogelijk. Tijdens het bootcamp deden deelnemers praktische opdrachten waarmee ze theoretische kennis konden testen in levensechte scenario’s. Het uiteindelijke doel was het creëren van een netwerk met lokale technici die elkaar kunnen begeleiden.

Credit: Redes. Een opdracht tijdens het bootcamp.

Onderwijs en bewustwording

Hoe eerder je kennismaakt met digitale hulpmiddelen, hoe beter je in staat bent om digitale vaardigheden te ontwikkelen en het internet effectief te gebruiken. Daarom ondersteunen we vaak projecten op het gebied van onderwijs en digitale geletterdheid, zoals bij onze partner Blinknow.

Bij toegang tot (digitaal) onderwijs speelt gender een belangrijke rol. Daarom steunden we een Servelots-project om vrouwen en meisjes gemakkelijker toegang te geven tot internet. Dit kan niet alleen hun zelfvertrouwen een boost geven, het biedt hen ook gelijkere kansen. Door dit project te steunen, hielpen we jonge vrouwen toegang te krijgen tot internet via ASPI-apparaten. Deze apparaten kunnen niet alleen als internetknooppunt dienen, ze kunnen ook gezamenlijk gebruikt worden. Een groot deel van de gebruikers zijn jonge vrouwen die voor het eerst gebruikmaken van een computer, muis of browser. Tijdens bezoeken worden ze ondersteund en aangemoedigd om de computers en het online lesmateriaal te gebruiken. Vooral tijdens COVID-lockdowns hielp dit project de meisjes om onderwijs te blijven volgen via online video’s.

We steunden onze partner the unconnected bij een project om begeleiders van leerlingen in Yogyakarta te helpen met de bewustwording van de impact van digitaal leren. Dankzij onze bijdrage konden leerlingen en hun leraren cursussen volgen over het aansluiten en gebruiken van apparaten en software. Ook zorgden we voor de nodige hardware en bandbreedte om dit mogelijk te maken.

Credit: The Unconnected. Het project in Yogyakarta.

Dit jaar zijn we ook lid geworden van the Internet Society, want hun missie sluit goed aan bij die van ons. The Internet Society biedt een wereldwijd toegankelijk bewustwordingsprogramma aan om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot digitale vaardigheden. Om hun missie te ondersteunen, zijn we met hen gaan samenwerken bij dit programma. Onderdeel hiervan was een training in Kenia waarbij jongeren leren hoe ze netwerkinfrastructuur en netwerkbeveiliging voor de lokale gemeenschap kunnen faciliteren. Tijdens het programma hebben de deelnemende studenten van alles geleerd over onderwerpen als internetinstallatie en -configuratie, onderhoudswerkzaamheden, marketing en communicatie en het opsporen en verhelpen van storingen.

Credit: Internet Society. Deelnemers van de training.

Bibliotheken spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van toegang tot onderwijs, informatie en digitale geletterdheid. We steunden Fantsuam bij hun werk om de openbare bibliotheek van Kafanchan te digitaliseren, om zo meer mensen toegang te geven tot digitaal onderwijs. De Kafanchan-bibliotheek is een van de oudste bibliotheken in Kaduna, Nigeria. De COVID-pandemie maakte duidelijk dat de bibliotheek veel waarde had verloren, bijvoorbeeld doordat de plek wegviel als plek om te studeren. Door de de digitale upgrade kregen meer mensen toegang tot de bibliotheek en alles wat deze te bieden heeft.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vluchtten een hoop mensen het land uit. Eenmaal over de grens hadden ze vaak geen mobiele telefoon, oplader of beltegoed. Samen met onze partner the unconnected steunden we noodfinanciering om vluchtelingen te helpen in contact te blijven met hun dierbaren.

Innovatie ondersteunen

We zijn altijd op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen om de digitale kloof te dichten. Als we de kans krijgen om een project dat hieraan bijdraagt te ondersteunen, laten we die zelden onbenut.

Samen met onze partner Project Isizwe zijn we begonnen aan een langetermijnproject om een nieuwe aanpak te testen voor het opzetten van een zelfvoorzienend internetnetwerk in Mpophomeni, Zuid-Afrika. Bij zo’n project houden we de voortgang nauwlettend in de gaten omdat het succes ervan wordt bepaald door de mensen die erbij betrokken zijn. Een van de mensen die bij het Mpophomeni-project betrokken zijn, is Lihle. Haar verhaal is een inspirerend voorbeeld van wat internettoegang kan doen. Zij leerde hoe je een bedrijf start en vond informatie over verschillende soorten voedsel. Zo werd ze geïnspireerd om haar kennis te delen om een gezonder en beter leven te creëren voor de mensen in haar gemeenschap.

Credit: Project Isizwe. Lihle.

Naast financiële steun bieden we graag technische ondersteuning. Samen met Greatwaves en HumanityLink werkten we aan een oplossing voor instabiele internettoegang voor humanitaire hulpverleners die in afgelegen gebieden werken. Een gebrek aan betrouwbaar internet zorgt voor problemen. Humanitaire hulpverleners zijn vaak onderweg en werken vanuit hun voertuigen, dit zijn hun kantoren en zo bereiken ze de mensen die ze willen helpen. Dit scenario zette ons aan het denken. Wat als we een oplossing kunnen ontwikkelen die goedkoop, duurzaam en gemakkelijk te installeren is? En die zowel humanitaire hulpverleners als vluchtelingen onderweg kan helpen om verbinding te maken met internet? Door onze gezamenlijke technische expertise te combineren, creëerden we een prototype voor een mobiele WiFi-hotspot en we zijn momenteel op zoek naar een plek om het te testen.

Credit: Greatwaves

Zoals dit overzicht laat zien, werken we samen met partners over de hele wereld. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om onze eigen omgeving niet uit het oog te verliezen. Want ook in Nederland is toegang tot een stabiele, veilige en betaalbare internetverbinding niet vanzelfsprekend. Om hier aandacht aan te besteden, werken we samen met De Alliantie Digitaal Samenleven, een initiatief dat werkt aan digitale inclusie in Nederland.

Hoe verder?

We zijn trots op wat we samen met onze partners hebben bereikt in 2022. Elk project heeft bijgedragen aan het dichten van de digitale kloof en het faciliteren van internettoegang. Dit jaar zetten we projecten voort die we in 2022 zijn gestart. Ook gaan we op zoek naar nieuwe organisaties waarmee we kunnen samenwerken.

Ben je geïnteresseerd om samen te werken met 48percent.org? Neem dan contact met ons op via onze website. En wil je op de hoogte blijven van ons werk? Volg ons dan op Twitter, LinkedIn of Facebook.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 december 2023

De hoogtepunten van Voys in 2023: kijk met ons terug op een bijzonder jaar

Van 6 december 2023

De impact van Voys: zo maakten we de wereld een beetje mooier in 2023